Jelenlegi hely

gyomorégés, gyomorsav

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Van egy 8 éves bolognase kiskutyám, aki mostanában egyre többet füvezik. Ez gyomorégés lehet? Néha előfordul, hogy sárgásat hány. Mivel tudnék segíteni neki?
A másik kérdésem, hogy van még egy 10 éves shih-tzu kiskutyám, akinek az egyik szeme nagyon könnyezik és a szem alatti szőrt teljesen elbarnította. Mosogatom forral vízzel, de ez nem vált be. És azt vettem észre, hogy hiába törlöm ki a szemét mégis olyan ragacsos a szem alatti szőr. Mivel lehet ezt kezelni?
Nagyon köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel:
Maruszja

Kedves Maruszja!

A sokszori habos, vagy epés hányás, illetve a gyakori legelészés valóban gyomorégésre utaló jelek. A kezelésre gyomorvédő, savkötő szereket szoktunk javasolni. Megpróbálhatják az emberi Quamatel mini tablettát. Az ön kutyusának fél szemet lehet adni kétnaponta. 1-2 heti szedés után érdemes lenne szünetet tartani, mert sokszor megoldja ez a kis kezelés is bajt. Egészen addig nem is kell adagolni újra amíg nem jelentkeznek ismét a tünetek.
A shi-tzu esetében okozhatja a könnyezést egyoldali kötőhártya gyulladás is, amit antibiotikumos szemcseppel lehet kezelni. Ezek vényköteles szerek, de például az emberi Ciloxan szemcseppet javasolnám önöknek.
Ok lehet még, hogy szőrszál lóg a szemébe és irritálja. Ebben az esetben nyilván le kell vágni az ilyen szőrszálat.
Ami még előfordulhat, hogy a könny elvezető csatorna eldugult. Ebben az esetben orvosi segítségre lesz szükség, mivel ilyenkor a könnycsatornát bódításban át szoktuk mosni.
Ha kérdése van még, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Nagyon köszönöm a segítségét!!!
Már vettem neki a fent leírt gyógyszert és ma meg is kapta. Akkor két hétig adom neki kétnaponta a felet.
A szemcseppet meg megpróbálom felíratni receptre.
Iszonyatosan hálás vagyok Önnek!

Kedves Maruszja!

Nagyon szívesen! Ha segíthetek még valamiben, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Szeretném még a segítségét kérni abban, hogy mostanában azt vettem észre a kiskutyámon, hogy sokat nyalja a száját, de van, hogy a lepedőt. Megnéztem, hogy nincs e ott valami nem odavaló szőr, de nincs. Miért csinálja ezt? Lehet a foga miatt?

Lenne egy nem ide való kérdésem is, ami a chipezésről lenne, mégpedig az, hogy ez tényleg valóban elvándorolhat a testben? Van egy két kutyás ismerősöm, akinek nem is találják a chipet a kutyájában, de van akinek nincs a helyén. Többféle chip van? Ha igen akkor melyik a legújabb?

Nagyon köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Maruszja

Kedves Maruszja!

Jó volt a gondolat, hogy a kutyus fogával lehet a gond, illetve pontosabban az ínyével. Az ínygyulladás esetén a kutyusok hajlamosak sokat öltögetni nyelvüket, nyalakodni. Ez leggyakrabban fogkövesség esetén szokott kialakulni, aminek a kezelése a fogkő eltávolítása, illetve általában szükséges egy 10 napos antibiotikum kúra is, ami segít a gyulladás mielőbbi felszámolásában.
A régebbi chipek valóban hajlamosak voltak egy picit helyet változtatni, vándorolni. A mai ISO szabványnak megfelelőek már nem nagyon mozdulnak, vagy csak nagyon-nagyon minimálisat. Mivel most már törvény szabja meg, hogy csak ilyen szabványosított chipekkel lehet ellátni a kutyusokat ezért nem kell attól tartani, hogy messzire vándorolna a beültetett transzponder. Annyit talán érdemes beültetés előtt kérni orvosuktól, hogy előzetesen is olvassa le a chipet az ellenőrző készülékkel, nehogy egy gyári hibásat sikerüljön véletlenül behelyezni a kutyus bőre alá. Én például ezt minden chipezés előtt megteszem a saját megnyugtatásomra is.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Csak egy kis beszámoló.:)A kiskutyámat Lilit fogkőtelenítették és kapott antibiotikumot is, Pankának a könnycsatornáját át kellett végülis mosni, amit Ön is írt. Lili kiskutyámra azt mondta az orvos, hogy kicsit jó húsban van (6,5kg ivartalanított) diétáztatnom kell. Most száraztápot kap két részletben elosztva trovet vagy royal canin 5-5dkg-ot. Régebben csak egyszeri etetés volt, de amióta savas szokott lenni két részletben adom oda neki az ennivalót. Szoktam néha főzni is barnarizst csirkehússal ezt jobban szereti. Hogy diétáztassam, hogy picit lefogyjon?
Nagyon köszönöm a segítségét és Boldog Karácsonyt kívánunk!

Üdvözlettel: Maruszja, Panka&Lili

Kedves Maruszja, Panka és Lili!

A diétáztatás legegyszerűbb módja természetesen az adag csökkentése. Sokszor a gazdi a fogyókúrához nagyon drasztikusan kezd és mindjárt megfelezi az addigi adagot. Ez nem jó, mert a szervezet stressz helyzetként éli meg a kevés bevitt kalóriát és kezdetben még inkább raktároz, mint annak előtte. Én mindig azt tanácsolom, hogy jobb csak 30%-kal csökkenteni az adagon. Bár így hosszadalmasabb a fogyókúra, de tartósabb lesz az eredmény és a szervezetet is kevésbé viseli meg.
A másik kézenfekvő megoldás a több mozgatás. Ebben az esetben maradhat is az eddigi takarmány adag. Ezzel a módszerrel több kalóriát éget a kutyus.
Ha nincs idő ennyire átszervezni a napi programot, akkor lehet vásárolni csökkentett energia tartalmú tápokat, melyeknek etetésével eleve megvalósul a diéta.
Házi koszt etetésénél nyilván a magas zsír és szénhidrát tartalmú ételeket kell kerülni, tehát tészta, rizs, süti, kutya snack mind kerülendő. A könnyű fehér húsok nagyobb arányú etetésével lehet fogyást elérni, mint a szárnyasok, hal.
Boldog Karácsonyt kívánok Önöknek is!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő! A kutyánk 13 éves,süket, és alszik állandóan, alig van ébren.A farka alatt van egy daganat féle, ami lehet, hogy a bűzmirigy? Kékeslila szinű,vérezhetett, mert a kutya fekhelye véres volt.Ezzel van valami teendő,fájhat neki? A hasa alatt is van valami gombóc, de az állitólag zsirmirigy, a kutya kb.40kg, labladorszerü keverék.A chip-re akkor is kötelezhetnek, ha már öreg és beteges is? Oltáskor az állatorvos azt mondta,hogy nem kell vele foglalkozni, mármint a csomóval.Ha a kutya gyógyithatatlan lenne, akkor is kötelezhetnek a chip-re? Válaszát előre is köszönöm

Kedves Fürjesné!

Igen, sajnos a törvény nem tesz kivételt akkor sem, ha kutyus beteges és idős már. Mivel a jogszabály úgy rendelkezik, hogy 2013. 01. 01-től olyan kutyust nem olthatunk be veszettség ellen (ami kötelező minden évben), akiben nincs chip, ezért ha tudnak akkor ma, vagy holnap szaladjanak még el orvosukhoz egy veszettség elleni oltásra, amit még jogszerűen megkaphat a kutyus, és így egy évet nyerhetnek.
A végbélnyílásnál levő duzzanatot jó lenne orvosnak megmutatni. Lehet, hogy csak egy aranyérről van szó, ami hajlamos vérezgetni. Ezt csak tisztán kell tartani és aranyér elleni kenőccsel lehet kenni, mint amilyen az emberi Reparon krém is.
Lehet azonban daganat is, ami időnként kifakad és vérezget. Ha erről van szó, akkor azt meg kell operálni és eltávolítani, ha még ez lehetséges a daganat méretétől függően.
Ha kérdése lenne még akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Gyors válaszát köszönöm, és boldog Újévet kivánok!

Kedves Fürjesné!

Nagyon szívesen máskor és én is Boldog Új Évet Kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Először is Boldog Új Évet kívánunk!
Azért szeretném ismét a tanácsát kérni mégpedig abban, hogy Lili kiskutyám mostanában esténkét lihegni szokott (nem minden nap), mint amikor nyáron melege van. Na de tál van. De előfordul, hogy sétálásnál is nyitva van a szája. Mitől lehet ez? Súlyproblémából adódhat vagy a szíve? 9 éves (bolognase) lesz és 6,3kg. Valamint a nyalakodása is változatlan pedig már fogkőtelenítésen is túl vagyunk és kapott antibiotikumot is. Ez már egy rossz szokás is lehet?
Köszönöm a segítségét. Maruszja

Kedves Maruszja!

Én is Boldog Új Évet kívánok önöknek!
Lili lihegése esetében mind a két ok lehetséges, tehát a túlsúly és szívprobléma is. Sőt a szívbetegség adódhat túlsúlyból is. Mindenképpen könnyebb a szívnek keringetni a vért, ha nem egy túlsúlyos szervezetet kell ellátnia, ami önmagában is terhelés, ezért egy fogyókúra bizony hasznára válna Lilinek.
Az éjszakai-hajnali köhécselés tipikus jele lehet egy szívelégtelenségek, ezért érdemes egy szív vizsgálatra elmenni orvosukhoz. Ő kiírhat vízhajtós szívgyógyszert, ami segíthet a szív munkájában és teljesen tünetmentessé válhat Lili. Ha azonban a gyógyszerezés elkezdődik, akkor Lili egész életében szednie kell.
A nyalakodás lehet felvett rossz szokás is, de az is lehet, hogy egy belső szervi elégtelenség jele. Legtöbbször vese problémánál lehet egy ilyen jelenség, főleg ha a száj nyálkahártyáján fekélyek keletkeznek, bár ez már igencsak előrehaladott állapot lenne, ezért ez kevésbé valószínű az önök esetében. Ha már a szív vizsgálat miatt elmennek orvosukhoz, akkor érdemes lenne egy vérvizsgálatot is kérni, hogy a vese és más belső szervek állapota felmérhető legyen.
Ha kérdése merülne fel, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Segítene nekem, hogy hogyan induljak neki a fogyókúráztatásnak?
Gondolom akkor tápot kell váltanom igaz? Melyik lenne a legmegfelelőbb Ön szerint? Vagy házi koszttal csináljam? Néztem tápokat Royal canin light vagy ami még nekem szimpatikus az a Trovet weight&Diabetic, mert nagyon kevés a zsír benne. De mindenképpen szeretném az Ön véleményét tápra és házi koszra is!
Köszönettel: Maruszja

Kedves Maruszja!

Nem feltétlenül kell tápot váltani. Persze ha ragaszkodik hozzá akkor természetesen a light tápokat kell választani, melyek közül az elsőnek említett gyártó terméke nagyon jó minőségű, azt én is jó szívvel ajánlanám.
Lehet a fogyókúrát az eddig etetett táppal is véghez vinni. A lényeg, hogy kerülni kell a drasztikus lépéseket. Sok gazdi rögtön a korábbi adag felezéséhez folyamodik, ami nagyon nagy stressz a kutyus szervezetének és rendszerint nem is tartós az eredmény, mert a normál tápláláshoz való visszatérésnél a kiéhezett szervezet egyszerűen szívja magába a zsírt és raktároz.
Én azt szoktam javasolni, hogy a fogyókúra kezdetén mindössze 30 %-al csökkentsék az addigi adagot és persze ezzel egy időben jó lenne növelni a mozgatást is. Ezzel a módszerrel egy lassabb, de tartósabb fogyást lehet elérni.
A korábbi nasikat fel kell számolni, de lehet őket helyettesíteni, például nyers, vagy vegetával kissé megpárolt zöldségekkel, esetleg nagyon könnyű, fehér húsokkal.
Remélem tudtam egy irányvonalat adni, de ha kérdésük lenne még, akkor nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Először is Boldog Új Évet kívánunk!

Kéne egy kis segítség...
Tavaly októberben a bűzmirigyét tisztították a kiskutyámnak, ami után kapott szurit is. Decemberben észrevettem egy dudort az oldalán, ahova a szurit kapta. Elképzelhető, hogy ennyi idő után jelentkezett az oldalán a dudor az oltástól? Mennyi idő múlva szívódik fel akkora, mint egy kövér cseresznye.

Köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel:
Maruszja

Kedves Maruszja!

Viszont is Boldog Új Évet Kívánok!
Előfordulhat ilyen késleltetett szöveti reakció. Általában egy hónap alatt felszívódnak az ilyen képletek, vagy legalább is csökken a méretük. Ha ennyi idő alatt nem tapasztal csökkenést, vagy még növekszik is, akkor feltétlenül meg kell mutatni orvosuknak, nehogy egy rendellenes szöveti burjánzás, azaz daganat legyen kialakulóban.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Köszönöm a válaszát. Akkor figyelni fogom. Egy picit most megijedtem ettől. Daganat is kialakulhat egy oltás helyén? Azért remélem nem erről lesz szó. Milyen időközönként nézzem Ön szerint? Egy héten egyszer elegendő?

Köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel: Maruszja

Kedves Doktornő!

Köszönöm a válaszát. Akkor figyelni fogom. Egy picit most megijedtem ettől. Daganat is kialakulhat egy oltás helyén? Azért remélem nem erről lesz szó. Milyen időközönként nézzem Ön szerint? Egy héten egyszer elegendő?

Köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel: Maruszja

Kedves Maruszja!

Nem riogatni szerettem volna, csak figyelmeztetni, hogy néha nagyon komoly dolgok is lehetnek a háttérben. A leggyakrabban azonban csak egy steril gyulladásról, szöveti reakcióról van szó, ami spontán is gyógyul. Heti egyszer bőven elég ellenőrizni a méretét, sőt nem is ajánlom többször mert csak elveszti az ember az objektivitását.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő! - Beszámoló

Panka oldalán a dudor egy tályog volt. Három hetente egyszer vérrel telítődött így az orvos eltávolította. Ennek már egy hónapja. Viszont most ahonnan eltávolították egy picit fentebb az oldalán megint érzek egy púpot, de ez másmilyen. Olyan, mint amikor megüti magát az ember és bedagad. Lehet a Doktornő szerint a tályognak valami utóhatása?

Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Maruszja

Kedves Maruszja!

Lehetséges, hogy a kezelések során adott egyik injekció beadásának helyét érzi, ami időnként elő szokott fordulni. Ezek legtöbbször spontán gyógyulnak. Én azt tanácsolom, hogy a biztonság kedvéért mutassák meg állatorvosuknak ismét Pankát.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Voltunk orvosnál és Ő is azt mondta, hogy valószínűnek tartja, hogy szurit kapott oda, de azért figyelni fogjuk. Viszont képzelje el, hogy közben begyulladt a bűzmirigye is, amit már régebben írtam, hogy az egyik nem üríthető. Az orvosom azt mondta akkor, hogy a természet majd megoldja. Hát most olyan jól megoldotta, hogy akkora gyulladt dudor keletkezett Pankán, hogy csak na és egy nap alatt. Gondolom már nem bírta tovább a mirigy a felgyülemlett tartalmat.:( De miért nem csinálta már ezt meg korábban? Tegnap kívülről tudta leszívni az orvos, hogy könnyítsen rajta. Remélem nem fog fertőződni. Rengeteg véres gennyes csúnyaságot szívtak le belőle. Kapott rá antibiotikumot és kenőcsöt. Majd vissza kell vinnem jövő héten. Tudna tanácsolni nekem valamit, amivel kezelni lehet? Valamint, hogy most kívülről le lett szívva így valamennyire lehet majd üríteni, vagy mindenképpen műteni kéne?
Nagyon várom a válaszát mert az számomra mindig hasznos és még eddig minden úgy volt, ahogy írta.
Nem szeretne Budapesten praktizálni?:)

Üdvözlettel:
Maruszja

Kedves Maruszja!

Érdemes lenne majd a bűzmirigyet gyógyszeresen is átöblíteni. Ha nagyon fáj neki, akkor ezt legjobb enyhe bódításban végezni. Egyébként én szájon át is javasolnék antibiotikumot szedetni Pankával, de ezt állatorvosuknak kell kiírni. Ha meggyógyul a bűzmirigy és sikerül átjárhatóvá tenni, akkor elkerülhető a műtét. Ha viszont ismételten visszagyullad és egyáltalán nem ürül, akkor a műtéti eltávolítás lesz a javasolt.
Kedves az invitálás Budapestre, de egyelőre a szegedi prakszist is alig győzőm.
Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Korábban már írtam, hogy Pankának eltávolítottak műtétileg egy tályogot az oldaláról és egy picit fentebb éreztem egy púpot rajta, amire az orvos azt mondta, hogy valószínűleg szuri helye lehet. Ez el is múlt, de most megint ott van. Múlthéten voltunk orvosnál és megszúrta ezt a dudort, amiben vér volt. Picit savós volt azt mondta az orvos, de nem gennyes meg ilyesmi. Kérdeztem, hogy mitől lehet ez. A válasz a következő volt.. lehet szuri helye, ivartalanításnál a fonalra érzékenység, kérdeztem, hogy ez mit jelent, azt mondta, hogy nem szívódott fel 2012.áprilisában volt az ivartalanítás. Mondtam, hogy, de az már 2 éve volt és még csak most jelentkezne ez a tünet, valamint a pocakjánál felszívódott ott meg nem? A válasz: hát ez igaz...
Sajnos ezzel nem nyugtatott meg. Most a héten vissza kell vinnem, hogy ismét megnézze és a levett vért elküldje laborba. Tudom, hogy így nehéz segíteni, de Ön szerint mi lehet ez? Vagy mitől lehet ez?

Köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel:
Maruszja

Kedves Maruszja!

Lehet daganat is, vagy egy steril gyulladásban levő tályog, ami időről-időre megtelik. Ha jól körülhatárolható a képlet akkor szerintem a legjobb lenne kivenni és szövettani vizsgálatra küldeni. Ha már egyszer újra visszatelt akkor én a jobb félni, mint megijedni híve vagyok és inkább vetessék ki a csomót.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

A labor eredmény a következő lett.
Citológiai vizsgálat: 20-30 vörösvérsejt/ltt, 40-50 fehérvérsejt/ltt, 5-6 macrophag/ltt gyulladásos secretum. Ez mit jelent?
Bakteriológiai vizsgálat negatív.
Gyakori az az eset amikor ivartalanításnál nem szívódik fel a fonál?

Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:Maruszja

Kedves Maruszja!

A lelet szerit tehát gyulladásos góc alakult ki, amit bakteriális fertőzés okozott, hanem például lehetséges, hogy a fonalnak egy maradványa kiváltott egy úgynevezett steril gyulladást. Nem ez nem gyakori dolog, de volt már ilyen a történelemben. Egy kis gyulladáscsökkentő adagolásával meg fog oldódni a dolog.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Még annyi lenne a kérdésem, hogy most Panka Noraclav 500mg-os tablettát kap a súlyának megfelelően, de még így is pinpong labda nagyságú a pukli, amiben van felgyülemlett vér. Az antibiotikum le fogja húzni a gyulladást annyira hogy esetleg eltűnik az onnan? Jövő héten meg akarják ultrahanggal is nézni. Szükséges lesz műtét Ön szerint? A doktornő mit tenne egy ilyen esetben? Nincs valami jó gyógymód,valami speckó szer, amivel lehetne segíteni a gyógyulást?
Elnézést a sok kérdésért, de eddig még jó tanácsokat kaptam Öntől!

Nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel:
Maruszja

Kedves Maruszja!

Én is így kezelném Pankát, ahogy az orvosuk. A gyulladáscsökkentő egy lehetőség, hogy műtéti beavatkozás nélkül lehúzzuk a duzzanatot. Ha ez nem működik, akkor én mindenképpen a műtéti eltávolítást javaslom, mivel a szervezetet terheli egy állandó gyulladás jelenléte.
Sajnos egyéb speciális szer, vagy praktika nincsen. Remélem, hogy a gyulladáscsökkentő segíteni fog és nem kell operálni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Szerdán megvolt az ultrahang vizsgálat, ami kimutatta, hogy gyulladásban van Panka puklija. A vizsgálat során kiderült, hogy a lépén egy 4cm-es daganat van, amit a mai napon azonnal eltávolítottak. Most hívott az orvos, hogy szépen aludt kelt, de van egy rossz hír, hogy áttétek láthatóak a máján. A lépet szövettanra küldik vizsgálatra.
Azt mondta az orvos, hogy a máj nem műthető és 1/2 éve lehet még. Hogyan tudnék a kiskutyámnak segíteni? Nagyon el vagyok keseredve.

Üdvözlettel:Maruszja

Kedves Maruszja!

Sajnos máj áttétekkel valóban nem túl jó a kórjóslat. A szövettani eredménytől azonban sok függ. Ennek függvényében szóba kerülhet kemoterápia is, amivel időt nyerhetnek. Budapesten van állatgyógyászati onkológiai központ is.
Emellett már elkezdhetnek daganat ellenes szereket adni, például Vetri DMG, CV 247, Brokkovet.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia