Jelenlegi hely

nyirokmirigy rák vagy gyulladás

Fórum: 

Kedves doktornő! Van egy 7 éves szuka vizslám. A nyáron észrevettem, hogy a kulcs-csonja fölött egy kicsit duzzadtak a nyirokmirigyei. Nem igazán tulajdonítottam neki nagy jelentőséget,mert ugyan kitapintható volt, de nem volt nagy meg néha el is tünt. De 6-7 héttel ezelött sajnos elütötte a kutyámat egy autó. Nem volt akkora a baleset, mert igazából lassan ment a kocsi és kapott egy nagy pofont a kutya, meg a hátsó lábán lett egy kicsi seb. 3-4 héttel ezelőtt viszont az egyik mirigy nagyon megnövekedett és vele a mandulái is, valamit a akutyus nem akart enni. Állatorvost hívtam azt mondta, hogy mandulagyulladás. Adott neki injekciót, akutya 4-5 napig jól volt, aztán újból viszaesett, nem evett csak fogyott. Újból kihívtam az állatorvost, megint adott neki injekciót(antibiotikum+szteroid) és azt mondta adja augmentint 2x1/2 egy nap. 4 nap mulva újból nem evett a kutya és csak fogyott. Bevittem állatkorházba, ahol azt mondták sajnos nyirokmirigy rák. Adtak neki szteroidot, infúziót és antibiotikum kúrát, mert nem érezték a hátsó lábaknál a mirigyet. Vettek mintát, de még nem jött meg az eredmény. Azóta a hátsó lábánál, a térdhajlatban is megnagyobbodott az egyik mirigy. Most már sajnos 3 napja nem eszik, nem iszik a kutyus és csont és bőr. Ma fecskendővel adtam neki vizet, benne oldott antibiotikumot, bérescseppet meg humán azt hiszem Nomolit port, amiben K,Na és egyéb sók vannak. Este már ivott jó sokat és 3 szelet selyemsonkát tudtam beleimátkozni. Ön szerint van-e esély arra, hogy ez nem rák, hanem baktériumos fertőzés? Szeretnék venni K9Immunity gyógyszert, de azt mondta ma telefonban az állatorvos, hogy végső stádium és felesleges már az állatra költeni.Én még reménykedem, de nem szeretnék illúziókat kergetni. Pénteken lesz meg a szövettan eredménye, de ha ennyire nem eszik, lehet már nem éri meg. A nyaki és kulcs-csonti mirigyek mérete 2 nap alatt egy kissé megnövekedett, de azóta nem adtam neki antibiotikumot, mert nem fogadott el semmi ételt, ami be bele tudtam volna tenni. A fecskendős módszer maj jutott eszembe csak. Az antibiotikum hatóanyaga amoxicilin. Lehet-e hogy erre a hatóanyagra nem érzékeny az esetleges baktérium, ha egyáltalán baktériumok tudnak ilyen erős tüneteket okozni.
Válaszát előre is köszönöm. Krajczár Csaba

Kedves Csaba!

A leírtak alapján sajnos számomra is a nyirokszervek daganatos megbetegedése a valószínűbb. Természetesen van olyan nagyfokú bakteriális fertőzés is, főként ha a vérpálya révén szóródni tud a kórokozó, hogy az egész szervezet, szinte összes nyirokcsomója beduzzad, mert reagál, de ilyen esetekben az időben történt antibiotikumos kezelés általában segít (ebben az esetben intenzív állatorvosi ellátásnál várható a javulás, és általában az antibiotikumot is vénásan adjuk a betegnek).
A baktérium antibiotikummal szembeni érzékenységét laboratóriumi rezisztencia vizsgálattal lehet mérni. Természetesen előfordulhatna, hogy nem az amoxicillin a leghatásosabb hatóanyag. Erre csak a labor vizsgálat után lehetne választ adni.
Az ön által tapasztaltakból azonban nekem is a lymphoma a valószínűbb diagnózis. Kemoterápia révén az én praxisomban is volt olyan kutyus, aki egy évig tünet- és panaszmentes volt lymphomával, aztán sajnos kiújult és szinte leteperte a kutyust. A kórfolyamat gyorsaságából ítélve sajnos nekem is előrehaladott állapot a gyanús.
Sajnálom, hogy én is inkább a negatívabb diagnózis felé hajlok, de ahogy ön is írta, én sem szeretnék hiú ábrándokkal kecsegtetni. A pénteki eredmény mindenképpen sorsdöntő lesz. Addig azonban én azt javasolnám, hogy ne hagyja támogatás nélkül a kutyust. Véna kanül behelyezésével kaphatna az eb infúziót, ezzel folyadékot és tápanyagokat, illetve ilyen vénás úton az összes gyógyszerét is, mint az antibiotikumot, fájdalom csillapítót, étvágyjavítókat és általános állapot javítókat, immunerősítőket, vitaminokat. E mellé megpróbálhat adagolni beteg, vagy lábadozó kutyusok számára, állatpatikában kapható tápokat. Kicsit hasonló por alapú készítmények vannak forgalomban, mint az ön által is adott Normolit. Vásárolhat még szintén állatpatikában energiadús pasztákat is, melyből az ön kutyusának nagyjából 7-8 ml fedezné a túléléshez szükséges legfontosabb napi ásványi anyag, vitamin és energia mennyiséget.
Egyéb immunerősítés főleg, ha a vénás intenzív ellátást megkapja a kutyus, akkor még nem szükséges. Ha mégis bebizonyosodna, hogy egy agresszív bakteriális fertőzésről van szó, akkor a kezelés után még mindig megveheti neki az említett szert.
Minden jót kívánok, és ha kérdése lenne bármivel kapcsolatban, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm a gyors és korrekt válaszát. Még péntekig reménykedem. Tisztelettel: Krajczár Csaba

Kedves Csaba!

Nagyon szívesen! Ne habozzon kérdezni, ha segíthetek még valamiben.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Nagyon szépen köszönöm! Sajnos Amidala(így hívták), pénteken elment. Az utolsó estéjét sajnos végig szenvedte, mert a szövettani eredményre vártunk és addig nem akartunk semmit csinálni, csak reméltünk. De egy nap alatt összeomlott a szervezete. Van egy tacsi, akivel együtt, kölyökként kerültek hozzánk. Most ő érte aggódok, mert egyedül maradt és keresi a társát. Szomorú, sír egész éjszaka, és ki akar szökni a kertből. Mit csináljak? Nem igazán szeretnék egyenlőre másik kutyát.
Üdvözlettel: Krajczár Csaba

Kedves Csaba!

Először is fogadja részvétemet Amidala miatt. Biztosan nagyon szép élete volt önnel és boldog volt. Erre kell emlékezni és a sok szépre, amit egymásnak adtak.
A másik kutyussal ilyenkor fokozottan kell foglalkozni. Annyi időt kell vele tölteni, amennyit csak lehetséges. Játszanak sokat, vigye új útvonalakra sétálni. Ha jól szocializált idegen kutyusokkal szemben is akkor vigye kutyafuttatóba, hogy más ebekkel is találkozzon. Ha esetleg bejáratos a kutyus az otthonukba is, akkor most engedjen több időt bent tölteni az önök társaságában. Tehát pillanatnyilag a lényeg, hogy minél többet foglalkozzanak vele és legyen az önök társaságában, hiszen önöktől várhatja a biztonságot. Hosszabb távon valóban megoldás lehet egy új kutyus társ beszerzése, de teljesen érthető, ha önök még nincsenek felkészülve egy másik eb érkezésére.
Ha nagyon nyugtalan a kutyus, akkor adhatnak neki állatpatikában vény nélkül megvásárolható gyógynövény alapú nyugtató szert, mely segíthet főleg a nap azon szakaszában, mikor a kutyus egyedül kénytelen lenni.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia