Jelenlegi hely

Csincsilla szaporodás

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Van egy csincsilla párom, bak és nőstény. Kb. 2 és fél évesek. Mint utólag kiderült, sajnos testvérek. Tavaly március óta vannak nálam, előtte nem volt kicsi. Eddig 3 alkalommal volt pici, tavaly májusban, augusztusban és idén márciusban. Az első ellésnél egy kölyök született, aki néhány perc múlva el is pusztult. A másodiknál két egészséges kölyök született, akik azóta is jól vannak. Viszont a legutóbbi alomnál 3 kicsi jött a világra, akik közül 2 halva született (1 túlélte, ő jól van). Utána néztem, és azt olvastam, hogy a csincsilláknál nagyon kockázatos a beltenyészet (ezt támasztja alá esetemben a több halva született pici is), így mindenképpen szeretném elkerülni a további szaporodást. Két lehetőség merült fel bennem:

-A testvérpár szétválasztása
-A bak ivartalanítása

A kérdésem: Mennyire kockázatos a bak ivartalanítása? Milyen veszélyei lehetnek?
Mert ha nem jár komolyabb kockázattal, akkor inkább ezt az utat választanám, szétválasztani semmiképpen sem szeretném őket, csak ha nincs más megoldás, mivel nagyon összeszoktak már, születésük óta együtt vannak. :)

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Csincsillatartó!

Mint minden műtétnek ennek is nullánál nagyobb százalékú kockázata van. Gázos altatással azonban, illetve az operáció után műtéti gallér viselésével kisebb a valószínűsége hogy gond lesz. Én is ezt a megoldást javasolnám önöknek.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia