Jelenlegi hely

Légcsőszűkület

Fórum: 

Kedves Doktornő!
 Igaz az, hogy előbb-utóbb minden Yorkshire terrier fajtájú kutyusnál kijön a légcsőszűkület?
Előre is nagyon köszönöm!

Kedves Szabina!
Nem igaz!
A yorkiknál valóban sokkal gyakrabban előfordul a légcsőszűkület, ami nyilván a tenyésztéssel hozható összefüggésbe. Egyáltalán nem biztos, hogy minden yorkinál megjelenik, bár tény, hogy a nem, megbízható tenyésztőtől származó kutyusoknál gyakrabban tapasztaljuk, hiszen az ilyen szaporító helyeken nagyon komolyan zajlik a beltenyésztés. Leginkább középkorú, vagy idősebb kutyusoknál szoktuk tapasztalni, mert itt a légcsövet záró hártya már gyengülhet és össze-összeeshet a légcső. Súlyos esetben műtéti korrekcióra van lehetőség.
Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Dőktornő!
Kérem szíveskedjék segítségemre lenni, van egy 2 éves szuka yorki kiskutyusum. Kb. fél éve fuldokló köhögése van, amitől nagyon megtudok rémülni. Mindig azt hiszem, hogy megfullad.Sajnos több orvosnál is voltam és mindegyik mást mond a begegséggel kapcsolatban.Már kennel köhögést is állapítottak meg(?). Nem hosszú ideig tart pár másodpercig.Ilyenkor felveszem, megnyugtatom és eláll a fuldokló köhögése. Igaziból nem is tudom, hogy fullad-e, vagy köhög, de úgy tapasztalom olyan mintha félrenyelne valamit és nem kap levegöt.
Várom szíves segítő válaszát mit tegyek. Köszönöm Kisanyu

Kedves Kisanyu!

Általában az Ön által tapasztalt fuldokló köhögést (mely csak időnként, de minden más tünet, például láz hiányában jelentkezik) két nagyon tipikus esetben figyeljük meg. Az egyik a légcsőszűkület, a másik asztmatikus roham.
A légcsőszűkület azért fordulhat elő, mert a kutyusok légcsöve nem egy teljesen zárt porcgyűrűkből álló cső, hanem a porcok egy C betűre hasonlítanak, ahol a betű két végét egy hártya köti össze. Ez a hártya örökletesen, vagy a kor előrehaladtával veszíthet feszességéből, így a porcgyűrűk szárai beemelkedhetnek a légcső üregébe, ami reflexes köhögést válthat ki. Sokszor a kiváltó ok egy nagyobb szaladgálás, vagy öröm okozta gyorsabb légzés, amikor a hártya nem tud feszes maradni az erős légáramlás miatt. Ha a légcsőszűkület már előrehaladottabb, akkor a porcok beemelkedése az üregbe állandósul és a tünetek is gyakrabban, vagy akár enyhébb megerőltetésre is jelentkeznek. Ilyen esetben már röntgenfelvételen is látható lehet az elváltozás. Ezt a vizsgálatot egyébként is javasolnám Önöknek, hogy felmérhető legyen egy esetleges szűkület. A baj egyébként műtéti úton orvosolható, nyilván olyan rendelőben, kórházban, vagy klinikán, ahol fel vannak készülve mellkasi műtétek elvégzésére.
A másik gyakori ok az asztmatikus roham lehet. Ilyen esetben a tüdő kis hörgőcskéinek reflexes izom összehúzódása miatt nem jut elég oxigén a léghólyagocskákba, ahol a gázcsere történik, és ezért köhögni, fuldokolni kezd a kutyus. Ilyen esetben, ahogy az embereknél is hörgőtágító gyógyszereket szoktunk kiírni. Én gyakran írom a humán Atrovent inhalátort. Kutyusnak kicsit nehezebb adagolni, hiszen nem könnyű pont akkor fújni az inhalátort az orr, száj környékére mikor köhög a kutyus, de kis gyakorlattal sok gazdim jól használja.
Mind a két lehetséges kórforma esetén az egyik legfontosabb, hogy megnyugtassuk a beteget, tehát, amivel ösztönösen is próbálkozott, az nagyon helyénvaló volt.
A kollégák azért lehettek bajban a diagnosztizálással, mert a tüneteket csak időnként produkálja a kutyus és persze legtöbbször a rendelőben abszolút tünetmentes az eb.
Tehát vizsgálatok közül javasolnám a röntgent, ha pedig ez alapján semmi biztosat nem tudnak megállapítani, akkor az Atrovent, vagy más hörgőtágító kiírását. A gyógyszert mindig magukkal tudják vinni, vagy vészhelyzet esetére tartanak egyet a fiókban otthon és használják, amikor a köhögés jelentkezik.
Személyes véleményem szerint a kutyus kora alapján inkább az asztmát tartom valószínűnek.
Természetesen, ha még kérdése van, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
A leírtakkal kapcsolatban szeretnék érdeklődni. A kutyusunk 5 hónapos kb másfél hónappal ezelőtt kezdődött nálunk is erős öklendezés, ritkán köhögés. Kennel köhögésre gondolt az orvos, injekciókat kaptunk majd antibiotikumot. Mivel rosszabbodott az állapot váltottunk, és elvittük a kutyust máshoz. Ekkor már a kutyus minimális játék mozgás hatására elfulladt sipoló lélegzettel többször el is elterülve a földön. A doctor azonnal a megye székhely klinikájára küldött. Itt nem nagyon akartak nekem hinni amíg a kutyust röntgenhez nem kellet lefognunk. Rögtön elfulladt, nyugtatót nem mertek neki azt mondták elpusztulhat. A röntgen felvétel alapján azt mondták tüdőn látható folt légzés nehézségre utalhat ami kismértékben utalhat szív elégtelenségre jobban légzőszervi problémára amit ők helyben nem tudnak kivizsgálni, mivel a klinika vezető külföldön tartózkodik de ez nem is az ő specialitása. Ha gyógyszeres kezelésre: gyulladás csökkentő illetve vízhajtó (zinat,paxirasol,furon) nem javul az állapota vigyük fel az állat orvosi tanszék klinikájára BP-re. Megérkeztünk az egyetemre ahol szintén nem hitték el, hogy durván elfullad. Csináltak ismét röntgent amin a röntgen orvos megállapította: A légcső teljes hosszában kissé be van szűkülve. Trachea hypoplasia. A tüdő cranialis és perihilaris területén interstitio-alveolaris rajzolat látható. Vissza vittük a röntgen orvos véleményét. Véleményezték: belégzési hang felerősödött, elnyújtott légzés, kékes nyelv.Gége fölött norm/enyhén felerősödött szűkülési zörej. Nyakon tapintással eltérés nem található. Vérlabor is készült. A máj érték közel háromszorosa a megengedettnek illetve a fehér vérsejt kicsit magasabb, test hőmérséklet jó. Ennek ellenére megkaptuk a harmadik antibiotikum kúránkhoz a veraflox 60mg 1*1 hét napig. Szerettem volna egy videót megmutatni amit a rendelő előterében készítettem a fulladásról, de nem volt rá kíváncsi mondván a kutyáknál a tüdő gyulladás nem egyszerű. A negyedik napnál járunk még rosszabb a helyzet. Szinte nem tudunk mozogni, sem örülni, sem ugatni csak sípolni és levegőért kapkodni és öklendezni. Nagyon kétségbe vagyunk esve. A városunkban nincs klinika ha valami baj történne. Nekünk Ő a gyerekünk! Mit tegyünk? Előre is köszönöm.

Kedves Kriscsen!

A teljes légcső hypoplasia diagnosztizálásánál talán szó esett arról, hogy amennyiben a kutyus állapota majd megengedi, akkor egy műtét segíthet az állapotán, bár tudni kell, hogy meglehetősen komoly beavatkozásról van szó.
Gondolom fognak majd kontrollra is menni, ha a kezelésnek vége. Az egyetemen végül nem állapítottak meg semmit szívelégtelenség gyanújával kapcsolatban? A máj paraméterek elváltozásával kapcsolatban nem történt további kezelés?
A légzés segítésére én mindenképpen alkalmaznék hörgőtágítót, például az emberi Diaphyllin tablettát, napi akár 2x1/2 szemet is kaphat, vagy ha nagyon nehezen lélegzik, akkor emelhetik negyed szemekkel az adagot a nap további szakaszaiban.
Sürgős esetre és tartanék otthon emberi inhalátort is. Ez is hörgőtágító, csak gyorsabban tud hatni, mint a tabletta, viszont a hatása sem olyan hosszú. Ha azonban vészhelyzet van, akkor ezt elő tudják kapni a fiókból. Erre az emberi Atrovent inhalátort javasolnám.
A máj védelme érdekében én feltétlenül elkezdenék valamilyen májvédőt adagolni a sok közül, melyeket állatpatikában megvásárolhatnak. Elég sok ilyen szer van forgalomban és vény nélkül megvásárolhatják őket.
A Diaphyllin és az Atrovent vénykötelesek, de állatorvos is felírhatja őket.
Remélem tudtam segíteni és a szerek beválnak majd a kutyusnál!
Jobbulást kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia