Jelenlegi hely

Kutyámnak megy a hasa

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
6-Hete hoztunk el egy rottweiler-berni pásztor-labrador keverék kan kutyust. Most körülbelül kettő és fél hónapos. Az elmúlt öt hétben minden rendben ment, azonban egy -másfél hete megy a hasa. Mármint híg a széklete. Eleinte arra gondoltunk hogy amiatt, mert elhozása utáni kettő hétben adtunk neki tejet, de már nem. Aztán gondoltunk a darling kutyatápra, mert az interneten sokat olvastunk róla hogy nem valami jó alapanyagokból készítik. De azóta se tejet, se szárazat nem kap. Rizst, házi ételeket(néha petrezselymes krumplit, csirkét) és tesco-s marha ízű kutyakonzervet kap, és jutalomfalatképpen pedigree-s jutalomfalatot. Egyszerűen nem tudjuk hogy mitől megy a hasa, és hogy mit lehet neki rá adni. Játszani játszik, eszik rendesen, vidám, élettel teli kutya. Kérem adjon valamilyen tanácsot, hogy mégis mit csináljunk. Válaszát örömmel várom.

Kedves Zsófi!

A leírás alapján a kutyusnak nagyon vegyes a takarmányozása. Elsőnek ennek megreformálását javasolnám. A fenti tápok közül igazából egyik sem egy kiváló minőség, de ha választanom kell ezek közül, akkor adják a Pedigree-t. Az lenne a fontos, hogy álljanak rá egyetlen márkájú tápra, ami lehetőleg száraz, és ne váltogassanak házi koszttal, vagy konzervvel.
Kapjon a kutyus csak száraz tápot és azt egye mindig. Esetleg ízesítésben lehet másik ízű száraz tápot adni ugyanattól a gyártótól, de ne keverjenek konzervvel, házi maradékkal. A jutalomfalatokat is egyelőre félre kell tenni, mivel ezek nagyon zsírosak és meghajthatják a kutyust.
Emellett adagolhatnak a kutyusnak napi 2-3 alkalommal 2-2 szem széntablettát, hogy megfogják a hasmenést. Kiegészítésnek pedig nagyon fontos lenne probiotikum kúrát tartani. Állatpatikában rengeteg vény nélkül megvásárolható paszta, por, vagy kapszula kiszerelésű probiotikum kapható. Ezek közül válasszon egyet és azt adagolja a kutyusnak 5-6 napon át.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kőszőntőm nagyon el vagyok keseredve Van egy fajtiszta tőrzskőnyvezett tűndéri francia bulldogom 3 éves Kotűnő az étvágya vidám játékos csak egy baj van Kb 2 honapja megy a hasa ,nem megy folyok és olyan erős hanggal jőn ki hogy messziről hallani 3 évig semmi baja nem volt Természetesen elvittűk az orvoshoz Kapott féreg hajtot majd kakasport ,utánna Protextin Synbiotic 10 db majd Srontal plusz tbl 1 és PD Canine 1/D360gr Elek után is ugyan ugy ment a hasa Persze előtte volt diétázás Most valamelyik nap reggel eldőlt remegett a lába és amikor felvettem simogattam / kőzbe hivtam az orvost/ az egész teste remegett Kijőtt az orvos kapott 4 injekciot mondhatom hogy valamennyire rendbe jőtt De a sárgaborsó szinű és állagu széklet nem Eleinte csak kétszer ment naponta de egy pát napja már naponta tőbbszőr Nem volt táp váltás Mindig kapott főtt csirkehust és pedigrét egy két gyűmőlcsőt de nem értem mi változott Tehetetlen vagyok A sok gyogyszer az egyikűnk nyugdiját már elvitte Kérem mitől lehet ez a hasmenés Kérem segitsen merre menjek Ja és annyi hallom hogy morog a gyomra és sok a szél Probáltam kiiktatni a csirkehust de semmi értelme nem volt A kutyusom 12 kb /

Kedves Dobóné!

A sok kezelgetés helyett lehet, hogy célszerűbb lenne székletmintát küldeni laborvizsgálatra. Ebből kiderülhet, hogy kórokozó felelős-e a tünetekért. Ha nem bakteriális eredetű a baj, akkor véleményem szerint lehet még Giardia fertőzés, melynek kezelésére Klion tablettát ajánlanék. Ezt állatorvos is kiírhatja és ember patikában kell kiváltani.
Emellett nekem is gyanús az allergiás háttér, ezért én továbbra is javasolnám a csirke mellőzését.
A hasmenés megszűnésék elősegítésére még az emberi Bolus Adstringens tablettát is javasolnám, amiből napi 2x1 szemet adhatnak.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

üdvőzlőm Doktornő már irtam a francia bulldogom hasmenésével kapcsolatban Azóta kapott ujjabb drága tápokat ás ujjabb gyogyszereket de senni sem változott A hasmenés ugyanugy megy sőt kirepűl....Az orvos azt mondta békéscsabán hogy jókedvű vidám nem néz ki betegnek Kérhetek én székletminta vizagálatot És mennyibe kerűlne elnézést

Kedves Dobóné!

Sajnálattal hallom, hogy nem javul a kutyus állapota. A bélsárminta vizsgálatához szükség van az állatorvosuk kooperációjára, mivel a magyar akkreditált laboratóriumok számára állatorvos küldhet mintát. Nem kell azonban emiatt aggodalmaskodni. Be kell menni az orvosukhoz és egyértelműen kérni, hogy csináltassanak bélsár vizsgálatot lehetőleg bakteriológiára és parazitára is. Ez így egyben olyan 10000 forint körüli összeget jelent.
Nem ártana egy vérvizsgálat sem, hiszen belső szervek csökkent funkciója is vezethet hasmenéshez. Ilyen például a hasnyálmirigy megbetegedése is. Egy ilyen vizsgálat 6-7000 forint körüli összeg.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia