Jelenlegi hely

Francia Bulldog - Mit és mennyit egyen?

Bambulkusz képe
Fórum: 

Üdvözlet minden Állatrajongónak!
Magunk is azok vagyunk :-). Épp ezért szeretnénk (a férjem és én) jól gondoskodni a pocáinkról.
Kezdem az elején, van három Francia Buldogunk, mama, aki 3,5 éves és két kölyke, akik 7 hónaposak és itt ragadtak nálunk, helyesebben mikor először a kezünkben tartottuk őket születésük után pár órával, tudtuk, hogy soha többé nem tudjuk őket kiadni onnan.
Addig minden szép volt, amíg picurkák voltak, és bőröndben laktak, s onnan ki sem jöttek boldogok voltak a mamához bújva cicivel a szájukban, szinte a nap 24 órájában. Bömbike nagyon jó anyuka volt, semmi gondunk nem volt, szinte eufóriában éltünk. De a kölykök nőni kezdtek s velük együtt a gondok is. Mer egy kutya az egy kutya, de három kutya az falka, de még mindég élvezzük az életet velük, csupa kihívás, de menedzseljük. No de nem a viselkedés és nevelés a fő kérdésem hanem az etetés, azaz a helyes táplálás. Mert ha valami nem jó azt egy Frenchi azonnal jelzi, muszáj kimondanom :-), igen sokat szellentenek.
A legnagyobb kérdés mégsem ez, hanem az, hogy mennyit egyenek?
A mama kutyus, sajnos, hajlamos az allergiás megbetegedésekre, főleg bőr problémái vannak, fülgyulladással, szinte folyamatosan kezelni kell, rágja a lábát, feltehetőleg viszket, és a bőrén is előjönnek száraz viszket sebek néha. Ezért gyakran kap szteroidot, amitől aztán felszed pár kilót, így aztán szinte mindig diétán van. Elég nagy testű, sosem volt 13, 5 kg alatt, mióta felnőtt korú. De mostanában eléggé szenvedés 15 kg alatt tartani, tartunk tőle, hogy különböző betegségeket hozhat, ha túlsúlyos. Kérdésem, milyen összetételű táplálékot egyen és mennyit ezekből? (köszönöm!)
A második fejezet a hím kölyök, Mumu. Ő egy óriás, már 15 kg, pedig még csak 7 hónapos, de egyáltalán nem látszik zsírosnak, nagyon izmos és a testalkata inkább nyúlánk, hosszú lábak, nyak, nem nagyon Francia pocás, persze tudom, hogy még fejlődik, de szinte megőrül a "kajáért". Ha kap gyorsan behabzsolja ás ártatlanul néz, hogy kérne még. Szintén azt kérdezném mit és mennyit egyen? (köszönöm) Mert a súlya nem kellene már, hogy gyarapodjon, viszont az izomzata még fejlődik, s ráadásul mindíg éhes az ártatlan, nem akarom, hogy boldogtalan legyen!
A harmadik fejezet a "pici lányunk" Mazsika, aki igen pici termetű, viszont nagyon arányos, Combos-faros, mint ahogyan egy Francia Buldog kell, hogy legyen, viszont csak 11 kg és nagyon picike testű. Ő igen kiegyensúlyozottan eszik, általában elég neki, amit kap, próbáltunk, neki többet adni, de amikor neki elég ő befejezi az evést és ha sok, ott hagyja a tányéron. Szerintem ez így rendben van, ő csak egyszerűen kis termetű. Nem hiszem, hogy több táplálékkal nagyobbra nőne.
Én úgy gondolom, hogy jó minőségű táplálékot kapnak. Angliában élünk, állat boltokban vagy szupermarketekben kapható, száraz és konzerv táplálékot esznek. A legjobb tapasztalat a pástétomos konzervvel volt eddig, a szószosaktól hasmenés, szellentés van. De a legjobb eddig a halas. Most már valószínű, rá állunk arra, de nem tudom, hogy abban elég-e a fehérje az izomzatépítéshez?
Nos ennyi. A kérdéseim mindenkihez szólnak, akinek van ez irányú tapasztalata, de elsősorban a doktornőhöz szólnak.
Köszönjük! Zsuzsa és Szabolcs no meg a három Pocok

Kedves Zsuzsa, Szabolcs és a három Pocok!

Kezdjük Bömbikével, mert ő a legbonyolultabb. Rögtön kérdésem is lenne vele kapcsolatban, mert a továbbiakban a táplálása szempontjából fontos a válaszuk. Diagnosztizálták-e, hogy mire allergiás a kutyus?
Ez azért nagyon fontos, mert a francia buldogoknál meglehetősen gyakori, a táplálék allergia. Ez leginkább a takarmány fehérje összetételét érinti, ezért válhatott be a halas takarmány is mivel ezek általában kevésbé allergizálnak. Ha a kutyus bizonyítottan tápallergiás, akkor nagyon leszűkült a választási lehetőségeink listája. Allergiás kutyusnak hipoallergén gyógytáp etetése a javasolt, amit takarmányboltban, vagy szupermarketben elvileg nem tudnak megvásárolni, mivel korlátozott forgalmúak és állatorvosukhoz kell fordulniuk a beszerzése érdekében. Ezek a gyógytápok olyan speciális kezeléseken esnek át, melyek révén nem váltanak ki allergizáló hatást. Ezek a gyógytápok kicsit magasabb árkategóriába esnek, viszont kizárólagos (ez rendkívül fontos, mert semmi egyéb jutalomfalatka, vagy asztalról leesett finomság nem kerülhet az allergiás eb étrendjébe) etetésükkel akár 100%-os tünetmentesség érhető el, ami hosszútávon olcsóbb, mint az állandó gyógyszerezések.
A szteroid szedésénél van persze egy étvágy fokozódás, de ezt a gazdi kontrolálni tudja az adagolt táp mennyiségével, így a takarmány okozta hízás elkerülhető. A másik szteroidok okozta mellékhatás a víz megkötése, és leggyakrabban ez okozza a hirtelen testtömeg gyarapodást. Ez utóbbi viszont a gyógyszer szedésének felfüggesztése után nagyjából egy hét alatt rendeződnie kell.
A mennyiség kérdésére mindig azt szoktam válaszolni, hogy az adott takarmány összetételétől függ, amit választ a gazdi, ezért erre egzakt választ nem lehet adni. egy rosszabb beltartalmú tápból mindig többet kell adagolni, mint egy erős, jó minőségű takarmányból. A gyártónak egyébként fel kell tűntetni a csomagoláson a testtömeg (avagy elérni kívánt testtömegre) vonatkoztatott takarmány mennyiséget. A gyógytápok, mivel mind prémium minőségűek, ezért biztosan fel vannak tüntetve az adagok a csomagoláson, de természetesen ez is eltérhet gyártónként.
Mumu esetében (de érthető ez Mazsira is) általánosan érvényes, hogy a legjobb, ha prémium minőségű tápot kap. Lehet nem leszek népszerű a kutyuskáknál, de azt kell mondjam, hogy szerencsésebb lenne áttérni a száraz tápok etetésére, mivel ezek beltartalmi értékei messze jobbak, mint a nedves (tehát konzerv) tápoké. Jobb az emésztésnek, a fogaknak és biológiailag is. A legjobb a prémium minősítésű (ez mindig fel van tűntetve a csomagolás elején, jól látható helyen), speciálisan az adott kutyafajtára gyártott termékeket választani. Szerencsére ma már a jobb tápgyárak mind készítenek francia buldognak való tápot, pontosan az érzékeny emésztésük miatt. Ha egy ilyen táp etetésére térnek át Mumu esetében, úgy feltétlenül fedezni tudják a napi energia szükségletét anélkül, hogy a hízás útjára lépnének.
Egyébként az izomépítéshez jó minőségű fehérjéket kell biztosítani a kutyusnak, ami azt jelenti, hogy a táp fehérje tartalma legalább 30% és ennek nagyobbik hányada állati eredetű fehérje és csak kisebbik része növényi. A csomagoláson ezt is jelzik.
Mazsika esetéebn szintén csak a fajta specifikus és prémium minőségű tápokat tudom hangsúlyozni, de feltehetően vele nem lesz gond, hiszen a leírásból egyértelmű, hogy ő energiára-eszik, tehát annyit fogyaszt, amennyi neki kell. Nem kell tömni belé a takarmányt, mert a genetikai adottságai nem fognak változni, legfeljebb arra sarkallhatjuk, hogy elhízzon. Tömegének megfelelő mennyiségű ételt kell elétenni és nem többet.
Remélem tudtam útbaigazítást adni, de ha még valami kérdés lenne, akkor írjanak nyugodtan!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Bambulkusz képe

Bömbike valószínű hogy a fenyő pollenjére allergiás (Anglia Dél-Nyugati részén élünk, tengerpart, hegyes erdős és nagyon sok a fenyő), séták után muszáj arcot lábat mosni neki, mert különben rágja és nyalja a lábát, szinte az őrületig, a kölykök szerencsére még nem mutatnak ezirányú tüneteket, bár Mazsi néha tüsszög és szörcsög az orra. De talán az étel is bűnös Bömbinél, sőt biztosan, mert elég gyakran vannak emésztési problémái, a már említett gyakori szellentés, lágy széklet. Már utána néztünk az ön álltal javasolt tápoknak (nem tudom leírható e a gyártó neve a Royal Canin-nak nagyon sok jó terméke van), ami elérhető itt és van speciálisan Francia buldognak való, sőt FB Junior is.
S még néhány kérdés: Mumu sajnos csak egy herével rendelkezik, az az az egyik nem szállt le. Tud-e ettől termékenyíteni? ...és sokan mondják, hogy amelyik benn maradt muszáj kioperálni, mert elrákosodhat, igaz ez?
Üdvözlettel Zsuzsa & Szabolcs

Kedves Zsuzsa és Szabolcs!

A lágy széklet is utalhat étel allergiára vagy intoleranciára. Ha van rá lehetőségük, akkor próbálják ki a hipoallergén tápot. (Nagyon ügyesen megtalálták a gyártót, akire utaltam.)
A rejtett heréjűség esetén a leszállt here általában teljesen normálisan funkcionál, tehát Mumu tud vele termékenyíteni. A bent ragadt here kioperálása feltétlenül javasolt, mert elrákosodhat és életveszélyes helyzet állhat elő.
Szakmailag azonban leginkább az a javasolt, hogy a rejtettheréjű kutyusok leszállt és bent ragadt heréjét is távolítsuk el, tehát ivartalanítsuk. Ez azért lenne jó, mert a rejtettheréjűség örökíthető és nem kívánatos tulajdonság. Sokszor az ilyen kutyusok agresszívabbak, kevésbé kezelhetőek, nem is beszélve a korábban említett daganatos elváltozásokra való hajlamról. Nem etikus tovább tenyészteni ezt a tulajdonságot, hiszen Mumu akár összes fiacskája örökölheti ezt.
Csak magán kíváncsiságom, hogy pontosan merrefelé laknak Anglia DNy-i részén? A párom még kint dolgozik néhány hónapot és csak érdekel, hogy Önök merre laknak. Természetesen, ha nem szeretnék elmondani, nem kell.
Ha bármi kérdésük lenne még nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Bambulkusz képe

Kedves Patrícia!
Nem titok :-),Bournemouthban lakunk, Dorset Megye. Igen szép környék itt Dél-Nyugaton a legszebb rész. De a napsütést nagyon hiányoljuk. Hiába a tenger, ha dermesztő hideg, bár a helyieket ez nem akadályozza a pancsikolásban.
Most épp egy európai körúttal egybekötött hazalátogatást szervezünk, "családostól", van vele szervezni való, de ha vissza jöttünk június elején még több a tennivaló vár, többek között Mumu műtétje. A lelkünk mélyén gondoltuk, hogy így lenne a legjobb, de megfosztani sem akartuk attól, hogy igazi férfi legyen :-). De az itteni orvosunk, is valami ilyesmit mondott, csak abban sosem vagyok biztos, hogy angolul 100%-ban értem. Mindenesetre a lányok miatt is jobb lenne így, mert hát mindkettejükkel, rokoni viszonyban van, és az lenne csak az égi csapás, ha "gyermekáldás" lenne tőle valamelyiküknek.
Szóval még biztosan lesz úgy ezer kérdésünk :-). Köszönjük a válaszokat, amit eddig is kaptunk, meg a jövőbelieket is előre.
Zs&Sz

Kedves Zsuzsa és Szabolcs!

Egészségügyi szempontból mindenképpen Mumu érdekét szolgálják a műtéttel és abban is biztos vagyok, hogy az Önök és az ő élete is könnyebb lesz, ha nem kell minden tüzelési időszakban őrködni felette, nehogy egy kis beltenyésztett alom sikerüljön. Ezért ne legyen egy percig sem lelkiismeretfurdalásuk, mert a műtéttel a lehető legjobb döntést hozták meg.
Nyugodtan kérdezzenek ha valami kérdés felmerülne.
Az én párom Cornwallban dolgozik én is voltam kint nála látogatóban, sőt tavaly fürödtem is tengerben, igaz majd belefagytam. Ha kicsit melegebb, napsütésesebb lenne Anglia azon része a világ legszebb nyaralóhelyei közé emelkedhetne.
Viszont ha "családostul" látogatnak haza, akkor talán érdemes a műtéti árakról érdeklődni Angliában és Magyarországon is, mert lehet, hogy nagyságrendekkel olcsóbban végezzük itthon a műtéteket.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Bambulkusz képe

Kedves Patrícia!
Nos beszélgetünk a témáról és máris felütötte a fejét a baj. Még nincs baj, de lehet, szóval már megint van sok kérdésem. :-)
Bömbike igen furcsán viselkedik pár napja. Az összes gumi játékot behordta a nappali kutyaágyba és szigorúan őrzi. Néha a szájába vesz egyet és halkan nyüszög, ide-oda hurcolja őket. Ha kimennek a kertbe, azonnal ásni kezd a bokrok alatt. Nincs étvágya, nyugtalanul alszik éjjel, amivel mindenkit ébren tart és ez nem nagyon jó. Nos ilyesmit akkoriban csinált, amikor szült előtte röviddel és utána egy-két hétig.
Két dologra tippelek, tüzelni fog, ez azért volna furcsa, mert most,
februárban már tüzelt először a szülés után. Vagy...,kérdezem,. lehet állterhesség? Nem tudom a tüneteit, csak következtetni próbálok. Nos, ha tüzelne az nagy baj lenne, mert pont az utazás alatt, nagyon megnehezítené a dolgunkat, a másik, Mumu már lehet, hogy ivarérett, apropó lehet, már ivarérett? 2011. szeptember 13.-án született, tehát 8 hónapos lesz egy hét múlva.
Igen az ivartalanítás kérdését megvitattuk és oda jutottunk, muszáj megtenni, és tényleg az a legjobb, ha ezt otthon Magyarországon történik, az árak miatt is, de az idő sürgetése miatt is.
S még valami szintén Bömbi, kb egy hónapja a fenekére ül és táncol, biztosan nem férges rendszeresen kapja a tablettákat ellene, semmi sem áltszik az intim testrészén és a fenekén, érthetetlen, úgy tűnik inkább a háta viszket, elkezdtek, bundát cserélni is a napokban mindhárman. De ő már régebben csinálja??? Ja! Van egy pár száraz, varas seb is a hátán, oldalán, gyógyul már (kisebbedik), de nagyon lassan. Egyszerű Aloe Vera zselét és híg Aloe spray-t használunk rá FLP termékek, természetes anyagok.
Szóval, (nagy sóhaj) ezek az újabb hírek rólunk.
Köszönjük a válaszokat!
Zs&Sz

Kedves Zsuzsa és Szabolcs!

Bömbi furcsa viselkedésére az álvemhesség lesz a magyarázat. Ez tüzelést követően szokott jelentkezni, így időben teljesen passzol a történet. Az álvemhesség megszűntetésére több mód is van. A kedvencem az úgynevezett "spártai módszer", mely abból áll, hogy egy kis kellemetlenséget kell okozni Bömbinek. El kell venni tőle a kölyökpótló játékokat, kispárnát, ágyacskát és minden egyéb dolgot, ami természetes komfortérzetet kelt benne. Csökkenteni lehet, akár drasztikusan is a táplálék mennyiségét 40-50%-al naponta, így stresszhelyzetet teremtve, aminek hatására nagyjából 1,5 hét alatt megszűnik minden tünet. Létezik gyógyszeres út is, ami viszont elég drága és csak állatorvos írhatja ki. Homeopátiás lehetőség pedig a Pulsatilla 30 CH golyócskák adagolása, melyekből napi kétszer 5 szemet kell vízben oldani és megitatni a kutyussal.
A fenekét feltehetően a bűzmirigy teltsége miatt húzza, mely a végbélnyílás mellett található. Híg széklet ürítése mellett gyakran betelnek ezek a mirigyek. Állatorvossal kell kinyomatni a tartalmukat.
Mumunak nagyon is időben van az ivarérése, mivel ez általában 6-8 hónapos korban szokott megtörténni.
Ha valami kérdésük adódna még nyugodtan írjanak.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Bambulkusz képe

Nos...Bömbi, a két rosszból a jobbik helyzet az álvemhesség. Mert ha tüzelne az most tényleg tragikus lehetne. Már lebeszéltem Mumu műtétjét, még pontos dátum nincs, de kb. május 22-26 között megtörténik, de addig még előttünk áll az utazás. Visszatérve Bömbihez, igen muszáj volt elvenni tőle a gumimalackáit és a többi játékot, mert már olyan bonyodalmat csinált a többieknek, azzal, hogy pánikban volt és minden felé hurcolta őket, a kölykök nem értették, hogy mi a baj a játékokkal, ők is játszani akartak velük, de már kezdett háborús helyzet kialakulni, mert Bömb nem adta ki a szájából, ami épp ott volt.
Most úgy tűnik lenyugodott, már nem nyüszít. Az étel megvonást nem tudom alkalmazni, mert nem is fogad el ételt ma reggel óta. Tartok tőle, hogy valami bacit szerzett be közben és a kölykök is, mert Bömbi nagyon híg székletet produkált, szinte vizeset a kölykök pedig mindketten kihányták a reggelit.De külsőre semmi gond velük, élénkek, játékosak, élvezték a nagy tengerparti szaladgálást. Minden esetre ma már nem kapnak semmit enni, holnap is csak délután, de csak száraz tápot és keveset (a RC-tápot megrendeltük, de még nem érkezett meg). Szerencsére az immunrendszerük elég jó, kapnak nekik való vitaminokat és Aloe Gélt csepegtetünk az ételükre, FLP termékekről van szó. Nem biztos, hogy orvoshoz megyünk, persze ha rosszabbodna a helyzet akkor igen. De annak sem vagyok, híve hogy rögtön gyógyszeresen kezeljék őket, sokszor a dolgok megoldódnak maguktól a saját immunjuk rendbe teszi. Valami még eszembe jutott, a kamilla tea. Én mindig azt használom, ha az emésztő rendszeremmel van gondom, valamint meghűléskor is, s nekem nagyon bevált. Ihatnak állatok kamilla teát?
Hálás köszönet újra, hogy ilyen türelemmel válaszol mindig. Pedig néha biztosan túl aggódom, tudom magamról, hogy ilyen vagyok. :-)
A legjobbakat! Zs

Kedves Zsuzsa!

Valóban érdemes lehet az emésztőszervi problémáknál 1-2 napot várni az állatorvosi kezeléssel, de ezt is annak fényéban mondom, ha a kutyusok isznak elegendő folyadékot és az bennük is marad. Ellenkező esetben nagy a kiszáradás veszélye, ezért olyankor szoktuk javasolni az orvosi ellátást.
Nyugodtan ihatnak a kutuysok is kamilla teát. A tartósan nagy mennyiség itatása válthat ki bélcsatorna irritációt, ezért 1,5 hétnél tovább nem javasolt a tea itatása az egész napi folyadék pótlására. Nagyon híg széklet megkötésére pedig széntablettát adagolhatnak napi 3 X 2 szemet, illetve probiotikus termékek etetésével a helyes bélflóra kiépülését segíthetik.
Nyugodtan kérdezzenek csak, ha bármi probléma felmerülne.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Zsuzsa!

Valóban érdemes lehet az emésztőszervi problémáknál 1-2 napot várni az állatorvosi kezeléssel, de ezt is annak fényéban mondom, ha a kutyusok isznak elegendő folyadékot és az bennük is marad. Ellenkező esetben nagy a kiszáradás veszélye, ezért olyankor szoktuk javasolni az orvosi ellátást.
Nyugodtan ihatnak a kutuysok is kamilla teát. A tartósan nagy mennyiség itatása válthat ki bélcsatorna irritációt, ezért 1,5 hétnél tovább nem javasolt a tea itatása az egész napi folyadék pótlására. Nagyon híg széklet megkötésére pedig széntablettát adagolhatnak napi 3 X 2 szemet, illetve probiotikus termékek etetésével a helyes bélflóra kiépülését segíthetik.
Nyugodtan kérdezzenek csak, ha bármi probléma felmerülne.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Bambulkusz képe

Kedves Patrícia!
Régóta nem jelentkeztünk. Hát mert boldog hetek állnak mögöttünk, az utazás jól sikerült, a kutyáink jól bírták, élvezték, a sok új kutya és ember barátnak köszönhetően a szocializálódásban is léptünk egy nagyot. Szembe néztek néhány furcsa teremtménnyel, amit még sosem láttak, tyúkok, macskák egyebek személyében. Nem volt semmi baljós esemény egészen az elmúlt két hétben történtekig, de leginkább a tegnapi nap tragédiája motivált hogy újra írjak. A pici Angyalkánk, Mazsikánk, a kicsi lánykánk, elment egy szörnyű Epileptikus roham sorozat vitte el. Csak ülünk azóta és nem tudunk visszatérni a megszokott életünkhöz, töprengünk kérdéseken, amik ha megválaszolásra kerülnének talán könnyebb lenne feldolgozni. Szeretném a véleményét kérni, leírnám az előzményeket és történteket.
A dolog igazából ott kezdődik, hogy Bömbike , Ő ugye az anyuka, már élt át néhány Epilepszia szerű eszméletvesztést, azért írom, hogy "szerű", mert sohasem biztos, hogy az, de mivel jómagam értelmileg visszamaradt embereket gondozom, akiknél gyakori az Epilepszia, így tudom a humán tüneteket és tréningeken is részt veszek folyamatosan, hogy tudjam kezelni, és van némi hasonlatosság azaz egybeesés.
Vissza Bömbikéhez; ő 4 éves és háromszor életében fordult elő, mindíg hányás, öklendezés előzte meg, majd eldőlt az oldalára, vagy hátára, kimerevedett végtagokkal és szemekkel mozdulatlan volt, ez sosem volt hosszabb mint 30 mp, egy kis hideg víz loccs, vagy arcmosás visszahozta és semmi más utótünet nem volt és nem is fordult elő több mint másfél éve. Itt a kérdésem, hogy a hányás, vagy öklendezés tünet, vagy kiváltó ok?
Nos a kölykök. Még Magyarországon voltunk (június 8), amikor az egyik nap a család együtt volt és volt egy másik kan francia buldog is velünk, nos Mumuka nagyon rosszul viselte a jelenlétét, izgatott volt a féltékenységtől és egyszer rá is támadt de mivel széthúztuk őket iszonyú dühvel morgott és elájult ő is ugyanazokkal a tünetekkel, mint Bömbi, szem kiakadás, izom merevség, hidegviz fröccs és visszajött, minden utóhatás nélkül túléltük. Majd Mazsi következett, egy hete reggel hét körül öklendezni kezdett, elájult teljesen ugyan az, mint az előzőekben leírtak, nem több, mint 30mp, rendbe jött. Majd újra Mumu négy napja hajnal 1-kor és reggel 7 kor produkálta, mindannyiszor ugyan olyan tünetekkel. Majd Mazsi tegnapi napja, kicsit tovább aludtunk a kutyák a lábunknál fekszenek néha, Mazsi bedugta az orrát közénk a takaróba, majd 8:15-kor öklendezés, roham hideg-víz, rendbe jött pár másodpercen belül. Kimentünk vele és a többiekkel a kertbe,friss levegő és szép napsütés volt, felélénkültek, játszottak, minden helyre állt. Majd bejöttünk feküdtek egy kicsit, lustiztak még. Aztán kicsivel 11 előtt egy újabb roham, de az is elment gyorsan, minden baj nélkül. Majd 11:45 körül ettek, Mazsi is jó étvággyal fogyasztotta el az ételét, de kb. 13 óra körül mindet kihányta, de nem lett rosszul tőle. ??? Aztán jött a rémálom, pontosan 14 órakor kezdődött egy újabb sorozat, 15 percen belül 4 roham, ahogy kijött újra kezdődött és megint, ezután már csak nyáladzott, nyalogatta a száját,a nyelve mintha az is göcsen ett volna kissebbnek látszott tologatta ki a száján, lihegett és nem akarta elfogadni a vizet sem. Felhívtuk az ügyeletes állatkórházat, sajna csak 4 kor tudtak fogadni, de rohantunk, ahogy tudtunk 3/4 4 kor bevitték, mert egy újabb rohamot kapott a karomban, kapott egy injekciót izomba, nem emlékszem a nevére, de azt hiszem epilepsziás görcs oldó, majd egy újabbat izomba, majd vénásan, de több, mint 20 percig nem jött vissza, a testhóőmérséklete nagyon felszaladt és megállt a pici szíve, :-(((
Az orvosunk másnap azt mondja, hogy az biztos, hogy benne van a genetikájukban, de Mazsinál lehetett valami mögöttes ok, talán egy tumor az agyban, ami mostanra nőtt meg akkorára, hogy ártson, vagy valami??? Mi más lehet még??? Minden esetre Mumu holnap megy vérvételre és valószínű kap majd valamilyen gyógyszeres védelmet, mert mert ő is mutatott rohamokat. A másik az, hogy a tápláláshoz lehet-e köze, mert már átálltunk antiallergen tápra? S még valami az Andvantage Bolha cseppek előtte 2 nappal kapta meg, és mivel a 250 mg-os 10-25 kg- os kutyáknak adják, de ő csak 11,5 kg volt talán túl pici ekkora dózishoz??? Vagy valami, valami valami, ami segít megérteni, feldolgozni a szörnyű érzést, hogy valahogy megmenthettük volna? Kérjük írja le mit gondol erről!
Köszönjük! Zsuzsa és Szabolcs

Kedves Zsuzsa és Szabolcs!

Először is fogadják részvétemet Mazsika miatt.
Valóban több dologra is lehet gondolni epileptiform tünetek esetében. Az valóban nagyon valószínű, hogy a kutyusok genetikailag hajlamosak rá. A hányás nem kiváltó ok szokott lenni, hanem egy jósló tünet, ami a gazdi számára már egy jelzés lehet, hogy baj közeledik.
Lehetséges természetesen az agydaganat lehetősége is, de erre csak boncolás tudna választ adni.
Amire én sokkal inkább gyanakszom, az toxikózis. Azért is ez volt az első gondolatom, mert Mumuka is produkált rohamokat. Az azért ritka, hogy két kutyusnál pontosan azonos időben jelentkezzen egy genetikai terheltség, kivéve persze, ha valami kiváltja, például egy toxikus anyag szájon át vagy bőrről történt felvétele. Az Advantix macskára például toxikus, de elképzelhető, hogy most tüneteket váltott ki a testvérpárnál. Természetesen mást is figyelembe kell venni. Volt-e például lehetőségük az utcán, vagy bárhol idegen anyagok felvételére?
Az antiallergén táp szinte biztosan nem váltott ki ilyen tüneteket.
Én tehát legvalószínűbbnek a mérgezést tartom. Annál jobbat nem is tanácsolhatnék, minthogy Mumuval vérvételre és általános kivizsgálásra kell menni. A magas májenzimek sokszor nyomra vezetőek lehetnek egy toxikózis irányában. Érdemes szétnézni a kertben is, hogy nem találnak-e bedobva valamilyen étel maradványt, ami akár szándékos mérgezés gyanúját is feltételezi.
Mazsika egyetlen esélye az lehetett volna, ha hamarabb tudja fogadni az orvosi ügyelet. Ezzel lehetőség lett volna a rohamok felfüggesztésére és így megakadályozhatták volna a kritikus hőmérséklet emelkedést is, ami egyébként a halál közvetett oka volt.
Ne hibáztassák magukat! Mindent megtettek, ami az adott helyzetben emberileg lehetséges!
Biztos vagyok benne, hogy Mazsika nagyon szerette Önöket és Ő sem azt akarná, hogy vádolják magukat. Próbáljanak a szépre emlékezni!
Természetesen ha még kérdésük volna, nyugodtan írjanak!

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Bambulkusz képe

Kedves Patrícia!
A mérgezés gyanúja bennünk is felmerült, olyan kis szeleburdi volt, mindent a szájába vett folyton, mindent rágcsált, különböző dolgokat hozott elő a bokrok alól, legutóbb egy galamb tetemet talált és pár faroktollal a szájában szaladgált, persze Mumu el akarta venni tőle, szóval az ő szájában is járt. Sajnos a kert nem csak a miénk, megosztjuk a szomszédokkal, lehet a madártetem fertőtlenítővel már valaki leszórta, vagy méregtől pusztult el. De ez az Anvantage bennünket jobban aggaszt, mert legutoljára, ez előtt mást kaptak az utazás miatt, sajnos nem emlékszem (de holnap meg kérdezem) a nevére valami "combo pack", ami szúnyog, bolha és kullancs ellen nyújt védelmet együtt. De 07.20.-án kapták az Advantage-t, 07.19 én volt Mumu két rohama, és Mazsinak már volt egy 07.13-án is. Így elviekben kizárható. De ma Mumu vérét levették, teljes laborra és vizeletet is.
Sajnos Mazsi pici testét ne tudjuk felboncoltatni, iszonyú ára lenne, így is Vasárnap miatt extrém összeget fizettünk, meg nem is akarnánk őt emiatt szétvágatni. Csak hagy nyugodjon békében!
Hát nehéz lesz elfelejteni. :-(((((
Köszönjük a választ! Zsuzsa&Szabolcs

Kedves Zsuzsa és Szabolcs!

Mazsit nem kell és nem is szabad elfelejteniük!
Tudom, hogy elcsépelten hangzik, de az idő segíteni fog!
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Mumu vérében, vizeletében mit találnak majd. Az eredmények lehet, hogy minden kérdésünkre választ adnak.
Ha kérhetem, akkor az eredményeket szívesen átnézném, amennyiben leírják.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Bambulkusz képe

Feltétlenül írunk, ha megtudunk valamit. Kb. jövő kedd.

Kedves Zsuzsa és Szabolcs!

Azt megköszönöm! Engem is érdekelnek a miértek.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Bambulkusz képe

Találtunk valamit a kertben,sajnos még olyan helyen lakunk ahol a kert megosztott.
Eddig is figyeltük hova mennek a kutyák de most már alaposabban és a kert sarkában találtunk egy műanyagdoboz csigamérget amiben kék színű granulátum volt és egy másik doboz ami valószínű hangyaméreg.
Természetesen ezt összeszedtük a kérdésünk csak az lenne ez veszélyes e a Francia Buldogokra ugyan is a csigaméreg sarka megvolt rágva, ez lehetett patkány is vagy más állat de a lényeg a doboz nyitott volt.
Semmit nem tudunk biztosan és már valószínű nem is tudjuk meg és talán nem is akarjuk háborgatni őt a mi kicsi Mazsolánkat.

Kedves Zsuzsa és Szabolcs!

Sajnos azt kell mondanom, hogy feltehetően megtalálták a halál okát. A csigaméreg tulajdonképpen metaldehid. A mérgezés súlyossága a felvett mennyiségtől függ. A tünetek melyeket kivált, alapvetően idegrendszeriek, tehát görcsös, epilepsziaszerű rohamokat okoz. Nincsen ellene ellenszer. Ha kutyus ezt a mérget felveszi, akkor állatorvos is annyit tud tenni, hogy folyamatos görcscsillapítás mellett infúzión tartja a kutyust, hűti és várja, hogy a méreg kiürüljön a szervezetből.
Nagyon sajnálom Mazsolát, és Önöket, de a valószínű válasz megvan. Aki kitette a mérget, annak kötelessége lett volna szólni a kert többi használóinak, főleg, ha tudta, hogy kutyus is tartózkodhat az udvaron. Kisgyerekes lakókat is feltétlenül értesítsék, hisz a gyerekek is könnyen belekóstolnak ezekbe a kitett mérgekbe, és emberre ugyanolyan veszélyes ez a szer, mint melegvérű állatokra.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Bambulkusz képe

Kedves Patrícia!
Kicsit túl vagyunk az első sokkon, igaz nagyon valószínű, hogy emberi hanyagság áldozatai voltunk, hogy Mazsika megette a mérget. Ez látszik a leginkább biztosnak, de még is csak egy feltevés, mert igazán nem akarunk boncolást, már leírtuk miért. Lehet, hogy méreg, lehet, hogy hajlam az Epilepsziára, lehet szervi elváltozás, ez mind felmerült, de már sosem tudjuk meg. Inkább Mumura és Bömbire próbálunk figyelni most. Lassan megszokták, hogy ketten vannak és igazán jó barátságot kötöttek, azelőtt Bömbi picit el volt nyomva, a kölykök játékából kimaradva, de mivel ő olyan kis türelmes lény, mint mindíg is volt, nem olyan nagyon bánta, most sem let az a nagy ugrándozós, de picit azért többet mozog, ami jó.
Mumu vértesztje megérkezett, igaz pontos adatokat még nem tudunk, mert nem volt idő elmenni az orvosunkhoz, de telefonon elmondta, hogy minden érték nagyon jó, méreg nem mutatható ki, egy igazán egészséges kutyus vértesztje. Hát ez legalább örömhír. Ami miatt most írunk az az, hogy az itteni "Doktorbácsi" tablettát szeretne rendelni Mumunak, hogy lecsökkenjen az rizikó az Epilepsziás rohamokra. ...ééééés, mi igazán nem vagyunk ennek hívei. Mert jobban szeretnénk természetes dolgokkal táplálni, védeni. Nem tartjuk feltétlenül szükségesnek a gyógyszeres kezelést.
Érvek: Mumunak csak három rohama volt összesen, 2 alkalommal. Az egyik még Magyarországon a nyaralás alatt, 38°C meleg, a kutya nagyon ideges volt, mert összeveszett a család egy másik kan francia buldogjával, és muszáj volt erővel elhúzni a nyakörvénél fogva, így talán fojtottuk is. Ekkor volt egy rohama, majd Mazsi halála előtt három, nappal hajnal 1-kor és reggel 7-kor. Ennél a másodiknál gyanakszom, hogy ő is ehetett a méregből, de kevesebbet, és még az, hogy Mumu 5 kg-al nehezebb mint Mazsi volt, az is segíthette abban, hogy ne betegedjen meg tőle. A méreg meg kiürülhetett az alatt a szervezetéből, így a vérteszt nem mutatta ki, mert a minta 6 nappal az ő rohama után, és 3 nappal Mazsié után lett levéve. Azóta pedig nem volt semmi rohama. Nos a latolgatás vége az akart lenni Patrícia, hogy önnek mi a véleménye? Kezeltessük tablettákkal Mumut vagy nem?
Köszönjük a választ, előre is! Zsuzsa és Szabolcs

Kedves Zsuzsa és Szabolcs!

Először is örülök, hogy Mumu eredményei jók lettek, ez mindenképpen megnyugtató és örömhír.
A tablettázással kapcsolatban azt kell mondani, hogy itthon az a szakmai vélemény, hogy addig nem érdemes elkezdeni egy tartós gyógyszerezést, ameddig a rohamok száma, illetve a beteg állapota nem indokolja ezt. Vannak tolerálható számú rohamok is, amiket a gazdi megtanul kezelni és együtt élni vele. Ha kevés a roham, akkor én azt szoktam javasolni a gazdiknak, hogy próbáljunk meg berendezkedni a rohamok kezelésére és ne a megelőzésükre, hisz ez utóbbi azt jelenti, hogy a kutyus minden nap gyógyszert szed, ami azért nyilván hosszútávon hatással lesz a szervezetére, elsősorban a májára.
Magyarországon az emberi Diazepam Desitin nevű végbélbe adható nyugtató oldatot szoktam kiírni. Egy Mumu tömegű kutyusnak az 5 mg-os változatot írnám. Mikor rohamot kap a kutyus, akkor gyorsan egy tubussal a fenékebe kell nyomni majd egy rövid ideig ellen kell tartani, hogy ne nyomja ki a szert. A nyugtató gyorsan felszívódik és felfüggeszti a rohamot. Nem tudom, hogy Angliában forgalomban van-e ez a szer, mivel állatgyógyászati megfelelője legalábbis Magyarországon nincsen. Ha nincsen kint, akkor esetleg egy rokonuk postán elküldhet egy dobozzal. Egy kiszerelésben 5 tubus van. Ez jó ha van otthon kéznél, és ha szükség van rá gyorsan tudják alkalmazni. Vényköteles készítmény, tehát állatorvossal ki kell íratni.
Természetesen ha Mumu rohamainak száma sűrűsödne, akkor indokolt a tablettás gyógykezelés.
Amit kiegészítésnek javasolnék még önöknek, az a B1 vitamin adagolása. Napi fél szem elég lenne Mumunak. A B1 vitamin nélkülözhetetlen az idegműködéshez, és segíthet megelőzni az epilepsziás rohamok kialakulását.
Ha kérdésük lenne még, akkor írjanak nyugodtan!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Bambulkusz képe

Köszönjük a választ újra!
De mindíg újabb témákat hoz a beszélgetésünk. Igazán nagyon hálás vagyok a válaszaiért, ezt nem győzöm elégszer mondani.
A B1 vitaminról jutott eszünkbe. Mindíg is kaptak, az az Bömbi már kb. 1,5 éve, a kölykök pedig 6 hónapos korukban kezdték, a Forever KIDS multivitamin készítményt, a FLP Cég ajánlja állatoknak is, 10 kg feletti testsúlynál napi 1-et. Ez tartalmaz B1 ( Thiamine Mononitrate) vitamint 0,375 mg, ez elég, vagy jobb volna csak B1? Leírjam a többi összetételt is?
Zs

Kedves Zsuzsa és Szabolcs!

Én idegrendszeri működés segítésére kifejezetten a Neurobion Forte tablettát szoktam felírni, melynek egy tablettájában 100 mg B1-vitamin. Egy Mumu nagyságú kutyusnak napi fél szemet írnék elő, tehát 50 mg-ot.
Ezek a kifejezett B vitamin komplexek sokkal koncentráltabbak, hatékonyabbak, mint a multivitamin készítmények, ezért inkább ehhez hasonló terméket javasolnék Önöknek is.
Nagyon szívesen válaszolok, tehát kérdezzenek csak nyugodtan!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia