Jelenlegi hely

Sokszor hány a kutya

Fórum: 

Tiszttelt Doktornő!
Van egy csivava keverék kutyusom 3éves, és elég gyakran szokott hányni. Havi 1-2x. Voltam már állatorvosnál vele az egyik hányás után. Megmérték a lázát (nem volt), azt mondta a doki, hogy nincsen kiszáradva, és semmi baja, ezért csak diétáztassam 1-2 napig.Jelenleg Happy Dog - Fitt&Well-Mini adult dog 1-10kg. kaját kap már 3 hónapja. Lehet ez nem jó a hasának? 4 hónapja van nálam, és nem tudom mivel volt azelőtt etetve, ugyanis örökbefogadott kutya. Most is hányt 2 napja, azóta csak sonkán volt (egyszer sem hányt), majd ma kapott száraz tápot reggel, és egyből kihányta (nem tudom, hogy ez segít-e, de olyan fehérkés nyálka volt az emésztetlen kaján). Gondoltam ahelyett, hogy megint diétáztatom 2 napig, megpróbálok valami mást. Vettem Chappi konzervet - nedves kaja- Abból adtam neki, és nem hányt.(tudom, nem a chappi a legjobb kaja, de most ezt csak a kísérlet kedvéért vettem) Lehetséges akkor tehát, hogy a száraz táp miatt van? Esetleg mi más oka lehet?
A kutyus továbbra is vidám, jókedvű. Egyáltalán nem látszik rajta, hogy baj lenne. Mivel etessem most?
Köszönöm a választ!

Kedves Pocahontas!

Több oka is lehet, a gyakori hányásnak. Sokszor túl "erős" a takarmány. Ez azt jelenti, hogy túl zsíros, hirtelen terheli a gyomrot, vagy az is lehetséges, hogy a száraz táp túl hamar duzzad a gyomorban és az ebből kialakult feszítés miatt könnyít magán a kutyus és hány egyet. Ez utóbbi gyakran a habzsoló evések után tapasztalhatjuk. Manapság pedig egyre gyakoribb, hogy a táp valamelyik összetevőjére allergiás a kutyus és ez is okozhat hányást. Ma már kaphatóak szenzitív, vagy érzékeny emésztésű kutyáknak gyártott tápok. Azt javasolnám, hogy ezeket a tápokat ne takarmányboltban, hanem állatpatikában vásárolja meg, ahol gyógytápot forgalmaznak. Kisebb kiszereléseket is vehet, így tehet velük próbát, hogy ízlik-e a kutyusnak. Alapvetően a száraztápok összetétele jobb mint a nedveseké, de a száraztáp okozta dagadás és gyomor megterhelés ellen kipróbálhatná, hogy keveri a kétféle táptípust. Én azt javaslom tehát, hogy próbálkozzanak száraz gyógytáppal és keverjék nedves takarmánnyal.
A hányás másik gyakori oka szokott lenni a gyomorégés, ami azonban az Ön által tapasztalt hányásoknál gyakoribbakat jelent, tehát heti 3-4 alkalmat is. Ilyenkor szoktam emberi gyomorvédőt kiírni (pl.: Quamatel mini - chihuahua-nak 2 naponta 1/8 szem). Szerintem első próbának maradjunk a gyógytápnál és ha ennek ellenére hányogatna a kutyus, akkor meg lehet próbálni az említett készítményt.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Köszönöm a választ. Az allergiát én nem tartom valószínűnek, mert furcsa lenne, ha így hirtelen alakulna ki, hiszen eddig is már 3 hónapja ezt a tápot adom neki. Viszont valóban nagyon "kajás" kutya, szinte bármikor bármit képes megenni (ezért is nagyon odafigyelek az etetésre,és mozgásra egyben, nehogy elhízzon) és mindig habzsol. De nem annyira gyakoriak a hányások, havi maximum 2. Ezek alapján valószínűleg ez lesz a baj, hogy hirtelen megduzzad. Egy ismerősöm most azt javasolta, hogy áztassam be a száraz tápot egy kis vízbe, és csak akkor adjam neki, amikor már felpuffadt kicsit. Ilyet is lehet csinálni?
Még sosem vettem állatpatikában ételt, nem is ismerem milyen fajták vannak ott, ezért interneten nézegettem érzékeny gyomrúaknak való ételt. A kutyus 5-6 kiló (csivava - és valamilyen nagyobb terrier kutyus keveréke)esetleg egy ilyen táp jó lenne neki? http://www.webkutya.hu/kutyaknak/szarazeledelek/pro-plan/4197-pro-plan-s...
(ProPlan small&mini digestive comfort)ez jó minőségű ételnek számít?
Már volt ezelőtt is kutyám, de ő kerti kutya volt, és akkor még a szüleim etették, sóval most először nekem egyedül kell egy kutyát gondoznom, ezért is még nem vagyok teljesen otthon abban, milyen táp a legjobb. Persze, vannak a hills és Royal Canin tápok, de ezek túl magas árfekvésűek, inkább a közép kategóriát néztem.
Azt hallottam, hogy ha rossz táppal etetem, akkor lehetnek egészségügyi gondjai, és ezt mindenképp szeretném elkerülni!
Azóta nedves táppal etettem, ettől nem volt baja, de amikor tegnap adtam neki kutyakekszet, akkor azt egyből kihányta. Tehát akkor a jutalomfalatokra is vonatkozik ez? PL: Pedigree dentastix-et adhatok neki?

Kedves Pocahontas!

A tápok beltartalma nem változik azzal, ha beáztatja őket, de hosszabb távon az állandóan puha takarmányt fogyasztó kutyusoknál jelentkezni szokott a fogkövesedés és az ezzel járó ínybetegségek, tehát érdemes gyakran átnézni a kutyus száját, esetleg az említett fogtisztítós terméket is használhatják (amivel nyugodtan kínálja meg a kutyust, de inkább többször kis darabokkal), vagy fogat is moshatnak heti 1 vagy 2 alkalommal.
Én nem minősíthetek konkrétan itt tápokat, de általánosan leírhatom, hogy egyenes arány figyelhető meg a táp minősége és ára között, tehát a legjobbak a legdrágábbak. A közép árkategória közepes minőség is szokott lenni, persze ennek is vannak jobb és rosszabb szintjei. Ha a csomagolást megnézi akkor a jobb minőségűek mindig magasabb fehérje tartalmúak és ez kiindulópont lehet a választásnál. Azt szoktam javasolni, ha egy gazdimmal megállapodunk egy közepes kategóriájú tápnál, hogy érdemes heti 2-3 alkalommal multivitamin tablettát adni az ebnek, és így a vitaminhiány elkerülhető.
A táp nedvesítés mellett megoldás lehet az is, ha több kisebb porcióba osztja a napi táp adagot, így a zabálás és a következményes hányás elkerülhető.
Ha felmerülne még kérdés nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt doktornő.

Mikortól mondható magasabbnak a fehérje tartalom? Fogalmam sincsen, mennyi a megfelelő mennyiségű fehérje. 30% fehérjét tartalmazó étel, az jónak, vagy magas fehérje tartalmúnak számít?
A multivitamin tablettával kapcsolatban, külön kutyáknak gyártott multivitamint gyártanak? Vagy az emberek által fogyasztott bármely multivitamin megfelelő?
A fogkő megelőzésnél, mi a jobb megoldás, ha heti 1-2x kap fogkőeltávolításra jó jutalomfalatot, vagy inkább a fogmosás? Köszönöm előre is a választ!

Kedves Pocahontas!

A 30%-os fehérje tartalom jó (minimum 22-25%-nak kell lenni), de figyeljen arra, hogy a tápos zacskón mi van feltüntetve. Ennek a 30%-os fehérje tartalomnak nagyrészt állati erdetű fehérjéből kell származnia, mert azt a kutyus jobban hasznosítja, mint a növényit.
Rengeteg kutyusok számára kifejlesztett multivitamin van forgalomban Magyarországon, amit állatpatikában, vagy akár felszerelés boltokban is megvásárolhat, bár ha első körültekintés lesz a vitaminok terén akkor azt javaslom, hogy inkább állatpatikába menjenek. Fontos, hogy kutyus multivitamin legyen, mert más az összetétel. Például az ebeknek nincsen szükségük C-vitaminra, mert azt a szervezetük elő tudja állítani, viszont minden emberi multivitamin nagy mennyiségben tartalmazza.
A legolcsóbb és teszem hozzá a leghatékonyabb fogkövesedés elleni kezelés, ha heti egyszer legalább jó alaposan megmossa a kutyus fogát. Ehhez használhat egy régi fogkefét, vagy vásárolhat ujjra felhúzhatós kutyafogkefét is. Persze nem árt ha fogtisztítós terméket ad a kutyusnak rágcsálni, de a fogmosás sokkal hatékonyabb.
Ha felmerülne még kérdés nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő, ismét nagyon köszönöm a választ!

Azóta úgy tűnik, működik ez a nedves táp, vagy vegyes kevert táp, mert azóta nem volt baja. Napi 3x etetem, ugyan akkora adagot kap, mint azelőtt, csak 3 részre osztva. Most viszont ivartalanításra készülök, és felmerült bennem az a kérdés, hogy akkor valahogy másképp kellene etetnem majd utána, ha már most is ilyen gondjai vannak?
Említettem korábban, hogy ő egy örökbefogadott 3 éves lány kutyus, és nem volt még ivartalanítva. Most láttam meg, hogy az állatorvosunknál ivartalanítási akció van, egyből lecsaptam rá :D és 1-2 hét múlva esedékes a műtét. Tudom, hogy már eddig is sokat kérdeztem, de remélem továbbra is megtisztel a válaszaival, mivel most több dolog is érdekelne.

Mivel 4 hónapja van nálam, eddig 3x voltunk állatorvosnál, megkapta a kötelező oltásokat és a könyvecskét, és egy általános vizsgálaton is túlesett. Azonban sok-sok aprócska baj van, ami csak idővel derült ki, de még nem tartottam olyan nagyon lényegesnek őket. Pl: sokat vakarózott - emiatt kapott frontline combo spoton-t, de nem múlt el, tehát nem a bolhák vagy atkák miatt van. A bűzmirigyét már 1x ki kellett nyomni, tehát lehet emiatt? És gyakran szokott tüsszögni is, és sokszor dörzsöli az orrát a földhöz, mintha viszketne neki. Azonban ezek a tünetek nem olyan gyakoriak, és vészesek, meg ehhez sok-sok vizsgálat kellene, hogy pontosan mi a baja. Ezeket még nem végeztettem el, mert egyrészt megvártam, hogy kicsit akklimatizálódjon (hiszen ki tudja, milyen volt az élete ezelőtt) stb.
Most viszont, hogy ivartalanítva lesz, ezek miatt lehet bármilyen gond?

Tudom, hogy a legegyszerűbb az lenne, hogy végeztessek el minden szükséges vizsgálatot, de ezek költsége nagyon magas (főleg röntgen), és az ivartalanítás + altatás sem olyan olcsó. Sőt, cship-et is most fog csak kapni. Persze, ha komolyabb gond lenne, nem haboznék, de így eddig nem tartottam olyan fontosnak, hiszen az általános vizsgálatnál csak kiderült volna, ha nagyobb baj van.

Ezek után tehát szükséges elvégeztetni ezeket a vizsgálatokat, vagy enélkül sem lesz kockázatos a műtét?
A műtét után már nem fog tüzelni soha? Azaz nem fog vérezni..stb?
Hogyan etessem a műtét után? Ugyanúgy?

Nagyon köszönöm a türelmet, és a válaszokat.
hihetetlenül hálás vagyok!

Kedves Pocahontas!

Nagyon szívesen válaszolok, tehát kérdezzen csak nyugodtan!
A visszatérő vakarózásnak gyakran oka a bűzmirigy teltsége. Mivel ez egy viszkető, szúró érzés, amitől nem tud megszabadulni a kutyus, elkezd mindenfelé vakarózni és rágni magát. Ha egyszer már szükség volt a bűzmirigy tisztítására, akkor feltehetően később is szükség lesz rá és visszatérő probléma lehet.
Egy komolyabb felső légúti elváltozásnál egyéb tüneteket is észlelne, például orrváladékozást. A későbbiekben esetleg az orrüreg endoszkópos vizsgálata javasolt lehet, mert így ellenőrizhető az üreg, a nyálkahártya állapota. Érdeklődhet azonban állatorvosánál, hogy nála van-e lehetőség endoszkópos vizsgálatra, mert ha igen, akkor talán az ivartalanításnál kivitelezett altatás alkalmával ezt is elintézhetnék.
Egyébként a kutyusok rengeteg mindent felszippanthatnak, miközben szimatolnak. Ezek nagy részét lenyelik és nem okoznak különösebb gondot, csak a felszippantás után egy kis nyálkahártya irritációt, ami miatt tüsszögnek és dörzsölik az orrukat. Kiválthat ilyan reakciót por, vagy akár egy kis szösz felszippantása is.
Az ivartalanítás utáni időszakra készítenek gyárilag is tápokat, melyek csökkentett energia tartalmúak. Ezekre azért van szükség, mert a kutyusok ivartalanítás után egy kicsit nyugodtabbak lesznek, maguktól kevesebbet mozognak és ezért könnyebben híznak. Nagyon sok múlik azonban a gazdin, ezen a téren. Ha a tulaj figyel, hogy a kutyus kellő mennyiséget szaladgáljon, sétáljon, mozogjon, akkor a táplálékkal felvett energiát le is fogja dolgozni, és normál (tehát a korábbi) táplálás mellett sem fog elhízni a kutyus.
Tehát ha tudja vállalni, hogy a kutyust rendszeresen mozgatja, akkor nem kell változtatnia a takarmányozáson. Ha kevés az ideje hétközben és nem tudnak annyi időt mozgással tölteni, akkor inkább váltsanak a csökkentett energia tartalmú ivartalanított kutyusoknak való tápra.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő.
Köszönöm ISMÉT a választ. Annyira örülök, hogy van valaki, akit megkérdezhetek, és valóban jó és használható szaktanácsot ad!
Az orrdörzsöléssel kapcsolatban ő valóban sokat szimatol, mindent meg kell néznie, és imád keresni :D Szoktunk is vele olyat játszani, hogy mindenfelé a lakásban eldugok jutalomfalatokat, és ezzel órákra le lehet foglalni, mert keres :D Akkor meglehet, hogy nincs is komolyabb baj, hanem csak egyszerűen beszív dolgokat?
Az ivartalanítással kapcsolatban kicsit aggódom, mert sokat olvastam a későbbi inkontinenciáról is. Ezért rengeteget töprengtem, hogy ivartalanítsam-e. Továbbá, ő egy nagyon energikus kutyus, mint egy Jack russel, de ennek ellenére imád sokat aludni. Viszont amikor ébren van, nagyon belevaló, és pörög ezerrel. Ön is azt írta, hogy nyugodtabb lesz ezután. Ez pontosan mit jelent? Csak mert én így imádom, így illik bele az életvitelembe, imádom, hogy ilyen kíváncsi, meg hajthatatlan. Ezek lehet megszűnnek? Tudom, hogy az ivartalanítással sok későbbi baj megelőzhető, de nagyon félek, hogy megváltozik ettől...
Van sajnos még egy dolog, ami miatt újra írok. tegnap kapott csontokat, szoktam neki néha adni, mert ettől keményebb a széklete és jobban ürül a bűzmirigye. Eddig sosem volt baja tőle, most sem. Azonban ma reggel adtam neki reggelit (nedves táp) és nem egyből, de pár órával később kihányta együtt egy csomó csont darabbal. Nagyon meglep, mert amióta itt van (4hónap) azóta havi 1x-max 2x hányt, de most valahogy hirtelen sokszor..lehet valami komolyabb baj, vagy csak csontot sem lehet neki adni? Csak az a furcsa, hogy az elején, amikor örökbefogadtam, és nem sejtettem, hogy ilyen gondjai lehetnek, akkor kapott mindent. Tényleg mindent. Háztartási keksztől kezdve mindent. Kísérleteztünk, és mindent megevett, semmitől sem hányt. Most meg szinte mindentől, ha nem vagyok óvatosabb. Mitől lehet ez így hirtelen? Vagy ez normális?

Kedves Pocahontas!

Az ivartalanítás után a kutyus alapvető személyisége nem változik meg. Ugyanúgy játékos lesz, fel lehet majd pörgetni. A változás olyan szempontból lesz érzékelhető, hogy a kutyussal könnyebb bánni. Általában szófogadóbbak, jobban ragaszkodnak a gazdihoz, kevésbé mászkálnak el messzire, például egy csinosnak vélt kan szagát követve, mert őket ez már nem érdekli. Természetesen az ivarzási időszakokban sem fogja őket felkavarni különösebben a levegőben terjengő feromonok, így a gazdi nem tapasztalja az ilyenkor szokásos izgatottságot, esetleges étvágytalanságot, vagy pont fordítva, a falánkságot. Ilyen típusú változásokra lehet számítani.
Az ivartalanításnak valóban az egyik mellékhatása lehet az inkontinencia, de igazából ezzel nem találkozunk olyan nagyon gyakran. Kezelhető is gyógyszerrel, amit nem kell folyamatosan szedni. Van olyan ivartalanított szuka betegem, akinél évente egyszer jelentkeznek a tünetek, akkor két hétig szed gyógyszert, majd egy évig megint nincs gond. A műtét elvégzésével viszont annyi későbbi bajtól kímélheti meg a kutyust, hogyha mérlegre tesszük a kockázatot és a hasznot, akkor a haszon nagyságrendekkel több.
A csontokkal kapcsolatban azt tudom mondani, hogy egyáltalán nem vagyok a pártjukon. A csöves csontok eleve kizártak, mert szilánkosra törnek és kiszúrhatják a gyomrot, vagy a beleket. A túletetés székrekedéshez vezet, ami extrém esetben bélelzáródást is jelenthet. Emellett ha a csont nem fő, vagy sül át rendesen, akkor rengeteg kórokozó bejutását okozhatja, melyek súlyos emésztőszervrendszeri gyulladások okozói.
Tehát ha egy mód van, akkor én nem szoktam javasolni a csont adagolását. Lehetséges, hogy a kutyusnak volt, vagy fennáll még egy enyhe gyomorhurutja. Ezeket az eseteket nem is szoktuk komolyabb antibiotikum kúrának alávetni, mert általában diétával rendbe lehet hozni. A diéta azt jelenti, hogy a kutyus legalább 5 napig főtt rizst, főtt csirkemellet, (esetleg pici májkrémmel ízesítheti ezeket)kap. Ez a gyomorkímélő koszt segíthet a regenerálódásban és az emésztés helyreállásában. A diéta alatt semmilyen nasit nem kaphat a kutyus és különösen a zsírosabb falatkáktól tartózkodni kell.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Köszönöm ismét a választ!
Akkor mostantól nem kap csontot! Most 5 napig akkor diétázni fog, így akármi is volt, remélhetőleg rendbe jön most már. A rizsnél milyen adagot adjak neki? 5,5Kg, és napi olyan 1,5 órát szoktunk sétálni + játék. A száraz tápnál 100g naponta. A rizsnél mennyi legyen?

Ezen felül, eszembe jutott, hogy körülbelül egy hónapja történt egy olyan, hogy épp kettétörtem egy aspirin tablettát, és az egyik fele kirepült a kezemből. Azóta nem találjuk, és elég valószínű, hogy a kutyus megette, mert nagyon kajás, bármit képes felenni. Ezt követően volt is rosszul, hányt 1-2x, de másnapra rendbe jött. Meglehet, hogy még azóta valami gond van a gyomrával?

Az ivartalanítással kapcsolatban, május 17.-ére kaptunk időpontot, szóval izgatott vagyok miatta, de végül is nagyon várom a végeredményt.

Remélhetőleg már semmi gond nem lesz, és nem kell majd folyton kérdezősködnöm itt :D ajánlottam az oldalát pár kutyás ismerősömnek, mert én személy szerint nagyon örülök, hogy létezik egy ilyen oldal. Remélem nem baj, hogy így népszerűsítem :P

Üdvözlettel
p

Kedves Pocahontas!

Nagyjából 120-150g rizs elegendő a kutyusnak, főleg ha még kap mellé egy kevés főtt csirkemellet is. Ezek könnyen és jól emészthető ételek, ezért nem terhelik a gyomrot és lehetőséget adnak arra, hogy egyszerűbb gyomorhurut rendbe jöjjön.
Az Aszpirin okozhatott hányást, mikor a kutyus megette, hiszen a fájdalomcsillapítóknak van egy gyomor nyálkahártya irritatív hatása, de mostanra már biztosan nem okozhat tünetekben jelentkező mellékhatásokat.
Az ivartalanítás nagyon sok egészségügyi előnnyel jár, így hosszútávon biztosan nem fogja megbánni. Elsősorban a daganatos betegségek és a méhelváltozások elkerülésével tapasztalhatjuk meg hasznosságát. Az esetleges könnyebb kezelhetőség a műtét után nagyjából egy hónappal jelentkezik, mikorra a nemi hormonok kiürülnek a szervezetből.
Nyugodtan kérdezzen, ha valami kérdés felmerülne, szívesen válaszolok.
Én örülök a legjobban, ha hasznosnak találja a honlapomat és köszönöm szépen, hogy ajánlja másoknak is.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

akkor, ha tényleg még kérdezhetek, akkor csak egy ici-pici apróság :D vettem kutyáknak való multivitamint,ahogy ajánlotta és most a diéta alatt is elkezdhetem adagolni, vagy várjak leginkább 5 napot a diéta végéig?
Illetve én rendszeresen tanítgatom különféle trükkökre a kutyust, és 5 nap kimaradás elég sok lenne, esetleg sonkával vagy párizsival a diéta alatt is taníthatom? Pl nagyon pici mennyiségben, csak 1 szeletet sok kis darabra vágok.

Köszönöm !!!!

Kedves Pocahontas!

Nyugodtan adagolhatja a multivitamint a diéta alatt is, az biztosan nem fog ártani, sőt még segíthet is a szervezetnek regenerálódni.
Nagyon sovány csirke vagy pulyka sonkával lehet folytatni a jutalmazást is.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Jónapot Doktórnő.
Érdeklődnék hogy nekem is örökbefogadott 4 éves csivavám van és a gondunk az hogy tápot nem eszik (royal canin) csak konzervet abból is csak egyfajtát rinti német csirkefalat.A gondunk az hogy ha elfogy a konzerv ,házi kosztot kap ,de abból is csak szintiszta húst csirkét,rizst,tészta.
Másnap reggel felkelünk és egyből hány citromsárga habot!!Másik gondunk hogy nagyon drága az a konzerv amit németből kap és nagyon válogatós.
Fogai sajnos nem sok maradt ugyanis örökbe fogadtuk mi is és sokáig jártunk vele orvoshoz 5-6 rossz foga volt amit eltávolítottunk,a maradék fogain fogkő már nincsen vagy csak minimális,de a szája nagyon rossz leheletű.Következő gond még hogy nagyon hangosan horkól este,az orra is csöpög ,arra kapott léguti kezelést de nem segített.Kérdésem az volna hogy mindenkép szokjunk vissza a német konzervra ami sajnos drága,vagy van otthoni házikoszt esetleg amit ehet hányásnélkül?A száraztápot sajnos nem eszi lehet a fogai miatt hogy sokat kihúzattunk.Nagyon aranyos mexikói mini csivava hosszú szőrrel.Ausztriából kaptuk ajándékba ahol gazdit kerestek neki,túl sok volt a kutyus a házban.előre is köszönöm válaszát.
Tamás

Kedves Tamás!

A csivik sokszor nem a könnyű esetek közé tartoznak, hiszen meglehetősen akaratosak és válogatósak amellett persze, hogy nagyon aranyos kis kutyusok.
Ha már ilyen kevés a foga a kutyusnak nem valószínű, hogy most fog rászokni a száraz tápra, hiszen valóban nehézkes lehet neki a rágás. Tény, hogy összetételében a száraz táp kedvezőbb lenne, de ha nincs más választásunk akkor maradjunk a konzervnél. Szerencsésebb inkább a táp etetése, mert annak összetétele jobban kielégíti a kutyus vitamin és ásványi anyag igényét mint a házi koszt. Ha a konzervvel próbálkoznak akkor azt ajánlanám, hogy keverjék ezt a kedvenc német konzervet, más talán kicsit olcsóbb konzervvel. Egyelőre az új konzervből mindig csak kicsit, illetve egyre növekvő mennyiségben. Nagyjából két alatt már az új konzervből lesz a tálban a nagyobb mennyiség, egészen addig, amíg már teljesen kiváltja a régi németet.
Úgy tűnik, hogy a házi koszt nagyon zsíros lehet a kutyusnak, mert a sárga szín az epétől lehet.
Ha a házi koszttal próbálkoznának akkor azt javaslom, hogy minimális olaj felhasználásával készítsék az eledelt és ott is könnyíteni kellene a menün. Például a hús mennyiségéből vegyenek vissza és helyette főtt rizzsel, vagy tésztával pótolják ki a táplálékot, mert így nem olyan megterhelő az emésztése, a könnyen bomló szénhidrátoknak köszönhetően.
Ha kérdése lenne még akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő,

elővigyázatosságból fordulok Önhöz, talán nincs nagy baj. kb 4 hete örökbe fogadtunk egy tacsi keveréket, aki kb 2 hete elkezdtt hányni. Az elején naponta 1-2 alkalom volt, mostmár csillapodott 2 naponta 1 alkalomra. Tápot is váltottunk, gyógytápot is kapott, orvost is felhívtam, de mivel nem volt sem túl gyakori sem intenzív a hányás, ezért annyit javasolt a Doktor Úr, hogy kicsit diétáztassuk.
Körbeérdeklődtem neten, ismerősöknél, egyetlen valamirevaló információt kaptam, mégpedig azt, hogy a kutya esetleg túl sokat nyalogatja magát amivel szőrt nyel le, ami irritálja a gyomrát.
A hányások teljesen random időpontokban jönnek elő (néha evés után 1-2 órával, néha az éjszaka közepén), de közös pontot nem tudtam még felfedezni. Riogattak olyannal is, hogy esetleg enyhe epilepsziája van az ebnek, de ezt nem tartom valószínűnek (nem produkálja egy jelét sem).

Kell aggódnom?

Tisztelettel
Kustán Dániel

Kedves Dániel!

A tapasztalt tünetek rendellenesek, ezért azt kell mondanom, hogy igen kell aggódnia.
Ki kell vizsgáltatni a kutyust, mert számos oka lehet ilyen gyakori hányásnak. Lehetséges például, hogy rekeszsérve van, vagy például a gyomor egy bizonyos szakasza szűkült, ami a belek felé vezet és emiatt jelentkezik késleltetve a hányás. Véleményem szerint szükség lenne röntgen felvételre és egy vérvizsgálatot is ildomos lenne végeztetni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia