Jelenlegi hely

17 éves kutya alig alszik, szorong, nyugtalan

Fórum: 

Kedves Doktornő!

Borzalmasan el vagyok keseredve. Remélem tud nekem tanácsot adni a kutyámmal kapcsolatban.
Áprilisban múlt 17 éves a kutyám. Egy ideje már nem alszik éjszaka. Lassan már 2 éve.
Eddig lihegve járkált éjszaka a lakásban, megette a vacsora maradékát.
Állandóan le akar menni az udvarra (társasházi udvar), de sokszor nem azért, hogy a dolgát elvégezze, hanem mert ott érzi jól magát.
Egy éjjel 5x, 6 x is leviszem. A lakásban sötétedés után szorong és menekülne le. Egy-két éve már ezt csinálja (talán a csípőműtéte óta, mert amíg nem tudott járni sokat volt a szobájában is, de nem biztos, hogy ez az ok )és eddig sokszor lent is lehetett az udvaron. Volt, hogy éjjel is lent hagytam nyáron, mert csak így nyugodott meg.
Ezt eddig tudtam is így kezelni, de sajnos a hátsó lábai folyamatosan elgyengültek (annak ellenére, hogy 2 éve két oldali combcsontfej reszekció műtéten esett át.)
Így már sokszor elesik, nem tud felállni a lakásban. Az utcán már nem is tudunk sétálni, csak törölközős segítséggel, vagy kutyakocsival (bár azt sem tudja igazán használni, csak pár lépést tesz meg benne, illetve szökellget, mert nem tud sétálni, de ez egy másik probléma).
A lényeg, hogy mivel nem tud már éjszaka a lakásban szabadon rohangászni, így folyamatosan nyüszít, hogy fel tudjon állni és lemehessen. Már ez is kiborító, hisz egyáltalán nem tudok éjjel aludni, mert ő egész éjjel képes nyüszíteni. Aztán persze bepisil, bekakil, ha úgy adódik.
De hogy még szörnyűbb legyen ez az egész, mára eljutott odáig, hogy már nappal sem alszik. Szerintem négy órát, ha alhat a 24 órából. Ma éjjel szerintem 1-2 órát aludt és hajnal óta lerohangálok vele, mert nappal sem alszik. Nyugtalan és állandóan le akar menni az utcára. Kint megnyugszik, nézelődik. Megugatja a kutyákat. Nagyon vágyik a kutyák társaságára. Az még rendben is lenne, ha 3 x 4 x levinném és közben aludna, vagy nyugodt lenne, de hogy napközben sem alszik, ez már kész téboly. Vettem gyógynövényes Calmex kapszulát neki, de az ajánlott adag többszöröse sem hat. Egyáltalán egy 17 éves kutya hogy bírja ki néhány óra alvással? Tudom, hogy külföldön van demenciára gyógyszer kutyáknak, de itthon nem tudom, hogy van e ilyen. Már ha ez az egyáltalán.Mit lehetne kérni számára? Elmondtam az állatorvosunknak a problémát, de nem igazán akar nyugtatót adni neki. Kivizsgálásról beszélt, de én már nem nagyon szeretném vizsgáltatni. Októberben voltunk utoljára vérvételen, de minden rendben volt. Szemészetre is járunk. Már így is elég stressz ez neki. Hol sírok, hol dühöngök. Nem akarom hogy elaltassák, de néha már nem látok más kiutat. Most is hiába rakom már huszadszorra az ágyába, folyamatosan nyüszít mert fel akar állni. ha felállítom rohan az ajtó felé. ha nem foglalkozom vele, akkor tépi a szőrt a lábáról.
Kérem segítsen, mert az idegösszeomlás szélén állok.

Köszönöm előre is a válaszát.

Kedves Kutyás71!

Én azt javaslom, hogy ragaszkodjanak a nyugtató kiírásához. Bár ettől a kutyus egy kicsit szedált lesz, de legalább tarthatóvá válik. Nyilván senki nem bírja sokáig, hogy huzamosabb ideig nem tudja kialudni magát. Ön, mint tulaj igenis kérheti a nyugtatók kiírását.
Demenciára egyébként Magyarországon is létezik kétféle gyógyszer is állatoknak a Karsivan vagy a Vitophyllin.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Köszönöm a választ.
Még nem sikerült ahhoz az állatorvoshoz eljutnom akiben megbízom.
Azt szeretném kérdezni még, hogy melyik nyugtatót javasolja? Melyiknek enyhébbek a mellékhatásai? Kérdezném még, hogy adható e emberi Sanax kutyának? Ha igen, akkor mennyi és milyen gyakran? Az állatgyógyszerhez, nyugtatóhoz képest mennyivel több, erősebb a mellékhatása? Két alkalommal adtam a kutyámnak a 0,25 mg-os Sanaxból 1/4 tablettát. Kb:8 kg a kutya.Ettől kb:4 órára megnyugodott és így el tudott aludni. Természetesen nem szándékozom rendszeresen adni neki, de a múltkor már muszáj volt, hogy tudjam intézni a dolgaimat is.
Vettem Valeriana kapszulát, amiben kapszulánként 350 mg por van.
Ebből mennyit kaphat? Kb. egy tizednyit adtam neki, de nincs semmilyen hatása rá.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Kutyás71!

Mivel a Xanax és Frontin hatóanyaga is ugyanaz, ezért bármelyiket választhatjta. Ezek kevésbé terhelőek, mint egy Seduxen, vagy egy Sevenaletta. 2x 1/4 szemet is adhat belőle. A Valeriána nem minden kutyusra hat, genetikai háttér miatt. Ha eddig nem volt semmilyen hatással, akkor szerintem ezután ne erőltesse.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Ahogy javasolta Xanaxot szoktam adni a kutyának. Sajnos a folyamatos nyüszítés megmarad a lakásban. Éjjelre szoktam adni neki 1/4 Xanaxot, mert sokszor olyan hangosan nyüszít, hogy már attól félek, hogy szólnak a szomszédok.
Azt kérdezném, hogy rendszeresen, tehát naponta adható e a Xanax, vagy jobb lenne állatoknak való nyugtatót íratni neki?
A másik kérdésem azzal kapcsolatos, hogy nem tud egyenesen járni a kutya. Mindig balra megy, ezért elesik. A kutyakocsival neki megy a falnak, vagy lemegy a járdáról.
Ha törölközővel támasztom alá sétánál, akkor is mindig balra fordul. Sokszor körzünk így bal irányba.
Hányni nem szokott, fülét nem látom gyulladtnak, szemei nem rángatóznak.
A fejét viszont állandóan megrázza, de csak akkor, ha hozzáérünk. ha nem érintjük a fejét, akkor nem.
Mi a véleménye, ez a bal irányba tartó mozgás mitől lehet? Agydaganat, agyvérzés, fülgyulladás?
17,5 évesen nem fogjuk már MRI-re vinni, de azért a véleményére kíváncsi lennék a fenti tünetekkel kapcsolatban.
Előre is köszönöm a válaszát.

Erzsébet

Kedves Erzsébet!

Adhatja akár naponta is a Xanaxot a kutyusnak.
Az oldal irányú mozgásnak mindegyik lehet az oka, amit említett, így a daganat, agyvérzés és a belső fülgyulladása is. Leginkább azonban én az agyvérzésre gyanakodnék, ugyanis a zavart viselkedés is leginkább erre utal.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktor Nő!

Úgy érzem iszonyatos hibát követtem el. Szörnyű bűntudatom van.
Elaltatták a kutyusom. 17,7 éves volt. Ha lehetne, visszacsinálnám és mindent megpróbálnék. Nem értem, hogy én aki mindent megtett volna a kutyájáért, hogy jutottam el erre a pontra. Talán azért, mert a környezetemben is sokan ezt sugallták, hogy ez lenne a helyes. A férjem is kivolt, mert nem tudott aludni a kutyustól. Én is nagyon szomorú és frusztrált voltam állandóan, hiszen szinte mindig sírt a kutyám. Volt nap amikor aludt 4-6 órát, de aztán két napig szinte semmit. Úgy éreztem, hogy napról napra rosszabb lesz. A látása is megromlott. Sokszor nem látta, hogy hol az étel. Étvágya volt, de nagyon nagyon sovány volt, pedig naponta kétszer adtam neki enni. (A két láb műtétje óta folyamatosan fogyott, amit jeleztem is korábban az orvosnak, de nem kaptam választ rá, hogy miért.) Tavasztól a szemészetre jártunk, mert szinte leállt a könnytermelése mindkét szemén. Nyár óta nem tudott járni. Később elkezdett kör-körösen járni és mintha a kis fejecskéje is balra billent volna. Ha hívtam megpróbált odaszökellni hozzám (nem tudott járni, csak szökkelt leginkább), de balra dőlt és elvesztette az egyensúlyát. Nyár elején még ugatta a kutyákat, de mostanában csak figyelte őket, de már nem ugatott. Azért a kutyákra még mindig felfigyelt. Főleg azért sírt, mert pánikban volt szerintem. Ha tudott volna járni, akkor állandóan mászkált volna a lakásban, illetve sétálni kellett volna vinni. Tavasszal amikor még tudott menni, akkor volt olyan nap, hogy 6 x-7 x is le kellett vinni és folyamatosan lihegett. (Télen napközben még sokat aludt, volt, hogy 15 órát is, de tavasszal teljesen hiperaktív lett egy-két naptól eltekintve.) Amíg tudott járni sokat volt az udvaron. lehet, hogy az is zavarta, hogy már nem hagytam lent, mert a hátsó lábai egyre gyengébbek voltak és mindig elesett.
Mostanában előfordult, hogy adtam neki 1/4 Sanaxot és úgy tűnt elalszik, de fél óra múlva megint felijedt és elkezdett sírni. Sokszor felvettem az ölembe és simogattam és akkor el is aludt, bár nem túl mélyen. Aztán ahogy letettem (mint egy kisgyereket) fél óra múlva ismét nyüszített. A nyüszítés az utóbbi időbe átment szörnyű üvöltésbe. Annyira szomorú és nyomasztó volt az egész.
Ha levittem az utcára, vagy a társasház udvarára, akkor egyből abbahagyta.
Hónapokig szenvedett így, mert mindig reméltem, hogy jobban lesz. Volt is olyan nap, amikor úgy tűnt jobban van. Rengeteg táplálék kiegészítőt és gyógynövényes nyugtatót vettem neki, de semmi nem használt. Nem akartam orvoshoz vinni, mert nagyon félt már az orvosi vizsgálatoktól. Nem akartam stresszelni, de most úgy érzem, hogy talán mégis vinnem kellett volna. Legalább egy vérvételre, pajzsmirigyvizsgálatra.
A szemésznek megemlítettem a problémánk, de azt mondta, hogy nem is hallott még ilyenről, hogy szinte soha nem alszik a kutya. A legnagyobb hibám talán az, hogy bár tanácsot kértem Öntől a demencia gyógyszerrel kapcsolatban, mégsem szereztem azt be. Mindig ott volt a fejemben, hogy ha semmi nem használ akkor gyógyszer, de féltettem a máját és a veséjét, mert azt mondták korábban, hogy már nem tökéletes egyik sem.
Aztán mégsem szereztem be és azóta sem tudom miért. Annyiszor ott volt a fejemben, de mégis elmaradt. Úgy éreztem már az sem használna, de ezt persze nem tudhattam. Sokszor megfordult a fejemben, hogy talán az lenne neki a legjobb, ha elaltatnák. Egyik nap amikor egész éjjel és egész délelőtt nyüszített kihívtam egy orvost, hogy altassa el. Előtte még levittem a kutyust. Mire jött az orvos már teljesen elfáradt és elaludt. Elmondtam a problémát az orvosnak és rákérdeztem a Karsivánra is. Ő kérdezte is, hogy írjon e fel. Azt mondta lehet, hogy használ, de lehet, hogy nem. Azt is mondta, hogy az sem csodaszer. és ez lett volna az a pillanat amikor nekem azt kellett volna mondanom, hogy igen, kipróbálom. Nem mondtam, de máig sem tudom miért. Talán azért mert annyira reménytelennek látszódott az egész már, hogy segítene. Annyira féltem, ha nem segít, akkor mi jöhet még.
Rákérdeztem az orvosra, hogy szerinte elaltassuk e. És ő azt mondta, hogy igen. Ő csak azt látta, hogy fekszik a kutyus, meg sem mozdul, de mondtam neki, hogy azért mert már régóta nem aludt. A hátsólábaira ő is azt mondta, hogy reflex kiesés van (ha jól emlékszem) és ez idegrendszeri. Javasolta még a lábára a szteroidot is. Mondta az MRI-t is, de akkor én ott úgy láttam, hogy már nem akarom ezt a szegény kis kutyust kitenni szteroidos kezelésnek, vizsgálatoknak.
Elaltatták. Semmit nem érezhetett, hiszen már aludt egyébként is.
Sajnos én azóta sem tudok megnyugodni, hogy miért hagytam ezt. Miért nem vittem orvoshoz, de főleg azért nem, hogy miért nem adtam neki a Karsivánt.
Mostanában minden nap a német fórumokat olvasgatom a Karsivánnal kapcsolatban és ott úgy tűnik, hogy nagyon elterjedt az idős kutyák kezelésénél. Számos esetet találtam, ahol a kutya hasonlóan viselkedett, mint a enyém és kiválóan működött a gyógyszer. Ott szinte megfiatalodtak a kutyák tőle.
Mióta ezeket a fórumokat olvasgatom mintha egy jeges kéz markolná meg a szívem. Úgy érzem megölettem a kutyám, de legalábbis megrövidítettem az életét.
Nem tudom miért írtam le Önnek ezt most. Talán csak jól esik leírnom ezt a nagy fájdalmat amit érzek. Meg lehet ezt bocsátani magamnak valaha, hogy nem adtam meg minden esélyt a kutyámnak? Hogy nem fogadtam meg az Ön tanácsát? Nagyon nagyon bánom. Ha kapja a Karsivánt talán még egy évig is együtt lehetnék a kutyusommal akit megöltem.
Kérem, ne haragudjon, hogy Önre zúdítottam ezt és ilyen hosszúra sikerült a levelem. Másnak nem merném ezt így megírni, de Ön mindig olyan kedves volt mindenkihez, talán megérti az én bánatomat is.

Kedves Kutyás71!

Először is fogadja őszinte részvétemet.
Szomorú történet az Önöké és végtelenül sajnálom és együtt érzek Önnel. Mind a mellett úgy gondolom, hogy Ön rengeteg mindent megtett a kutyusáért, és egyben egészen biztos vagyok. A kutyus nem haragszik Önre a döntéséért. Azt hiszem ő is és ön is nagyon sokat szenvedett az utolsó időkben.
Lehetséges, hogy a Karsivan segített volna, de az is lehet, hogy nem. ezt már soha nem fogjuk megtudni és nem is érdemes rajta gondolkodni és a fórumokat sem érdemes olvasni. Abban a pillanatban, mikor meghozta az euthanáziával kapcsolatos döntést nem az vezérelte, hogy elvegye a kutyustól az életét, hanem az, hogy megszabadítsa attól a kiismerhetetlen szenvedéstől, amitől egy teljes éjszakát átüvöltött... Vajon mit érezhetett, amikor nem tudott más eszközhöz nyúlni, mint üvöltött? Bár biztosat nem tudhatunk, de nem lehetett az kellemes. Ha ebből az aspektusból nézzük, akkor szerintem ön is egyetért velem, hogy nem volt az már élet, ami akkor volt. Szenvedés volt, mert valami nagyon nem volt jó neki. Amikor kihívta az állatorvost, akkor attól a valamitől akarta megszabadítani, ami kínozta a kutyust. Ez a cél vezette.
Ne vádolja magát mert a szeretet egyik legnagyobb bizonyítéka az, ha van erőnk elengedni azt akit szeretünk.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

Köszönöm az együttérzését, a kedvességét.
Nagyon jól esik ez most nekem.
Ön mindig olyan lelkiismeretesen, türelemmel válaszol a levelekre.
Sok sikert kívánok a munkájában.
Minden jót kívánok Önnek az életben.

Üdvözlettel:
Erzsébet

Kedves Erzsébet!

Nincs mit köszönnie. Remélem tudtam egy kicsit segíteni.

Részvéttel: Dr. Farkas Patrícia