Jelenlegi hely

Kutyusomnak megy a hasa

Fórum: 

Tisztelt Doktorno
1 eves nemetjuhasz kan kutyanknak 1 napja megy a hasa,jatszik,szaladgal, de nem eszik ......a rizst nem szereti de sokat iszik.....mitevo legyek,ha csak hetfon tudom allatorvoshoz vinni?milyen emberi gyogszert adhatok addig is neki???
Koszonettel Timi

Kedves Timi!

A hasmenés csökkentése érdekében adhat a kutyusnak napi 2x2 szem emberi széntablettát. Diétát tarthatnak úgy is, ha kis főtt tésztát és főtt csirkemellet adnak a kutyusnak. Ha sok vizet iszik és szereti az édeset, akkor kaphat a tiszta víz mellé egy szőlőcukrot is tartalmazó vizes tálat. Abban energia és folyadék is van.
Így ha a kedve jó, kapja a széntablettát és sikerül a diétás takarmányt adagolni, akkor nem lesz gond. Kaphat még esetleg bélflóra helyreállító probiotikumot. Ez lehet akár az emberi Normaflore is, amiből napi egy ampulla elég lenne 5 napon keresztül.
Jobbulást kívánok és ha kérdésük lenne még, akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!

A tanácsát szeretném kérni.
Van két yorkim, egy 20 hónapos kislány (Szofi) és egy 12 hónapos fiú (Carlos).
a problémám az, hogy a Szofin néhány napja észre vettem, hogy kissé letört, de azt hittem, hogy esetleg azért mert most tüzelt és vemhes.
De mivel már játszani sem volt kedve valamint a farkát is lecsapta aggódni kezdtem és kedden azaz tegnap előtt elvittük az orvoshoz.
Ő pedig megerősítette a vemhességet, de a panaszokra nem tudott konkrét dolgot mondani, azt mondta figyeljem a kutyát és hányás hasmenés esetén telefonáljak.
Szerda éjjel arra ébredtem, hogy a Szofi hány.
Főtt csirkemellet kapott vacsira, amit előszöri hányásra ki is rakott aztán még 5ször hányt habosat hajnalra pedig már a hasa is ment.
Fel is hívtam az orvost ahogy kérte, ő azt tanácsolta, hogy ne adjak neki enni csak inni egy napig aztán másnap azaz ma estére pedig főzzek le neki rizst nyálkásra és azt etessem meg vele.
Illetve főzzek neki kamilla teát csipet sóval és a víz mellet azt itassam vele a hasmenésére pedig adjak neki 3Xfél szén tablettát a hasmenés gyakoriságától függően, plusz emellett napi fél imodium kapszulát.
A probléma az, hogy a kutya nem ivott még ma,de a hangulata nem rossz.
Itt kell megemlítenem a szomszéd kiskutyát akit múlt csütörtökön hoztak ki menhelyről és ő is hányt ment a hasa de sokkal rosszabbul volt mint a Szofi.
Őt most nemrég elvitték a körzeti állat orvoshoz aki azt mondta, hogy a kutyus valami kis kori vírust kapott be, ami csak kutyákra veszélyes és, hogy valószínű a miénk is elkapta.ŐA szomszéd kutyust el kell ma altatni.
Én felhívtam a mi orvosunkat hogy ebben a felállásban mitévő legyek, azt mondta csináljak mindent úgy ahogyan előzőleg megbeszéltük.
A kérdésem az lenne hogy Ön egyetért e az orvos által tanácsolt szén tablettával és úgy az egész eljárással, vagy lenne valami más tanácsa?
Esetleg forduljak másik orvoshoz?
egyébként én vettem normaflórt is a kutyának, azt adhatom neki?
A válaszát nagyon várom előre is köszönöm.
Tisztelettel: Edina

Kedves Edina!

A vemhes kutyusok immunrendszere egy kicsit gyengébb, mint nem vemhes társaiké, ezért fokozottan kell figyelni bárminemű normálistól való eltérésre.
A széntablettával egyetértek, az Imodiummal kevésbé, mivel ez lassítja a bélmozgásokat és ha valóban Coli baktérium okozta bélgyulladásról van szó, akkor nem jó ha sok időt tölt a baktérium a bélcsatornában. Sokkal jobb ha minél hamarabb kiürül, illetve én alkalmaznék antibiotikumot is a kezelésre. Természetesen olyat kell választani (amoxicillin) mely nem ártalmas a kölykökre.
Ha orvosuk nem akar még foglalkozni az esettel, akkor inkább azt javasolnám, hogy kérjék ki másik kolléga véleményét is lehetőleg egy betegvizsgálat után.
A folyadékbevitel is nagyon fontos lenne, hiszen a kutyus könnyen kiszáradhat a hasmenés miatt. Ha magától nem iszik akkor feltétlenül infúzióra lesz szükség.
A Normaflore jó gondolat volt és adagolja is a kezelés alatt és után is néhány napig.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

fodrasz gabi képe

szeretném ha segitene nekem mert van egy kiskutyusom egy amerikai tsaford már 6-vagy 7 hetes de már ma hányt meg ment a hasa és nem tudom mit tegyek mert nincsen pénzem a inyekciohoz mert meszevan a fizetésem mit tudna mondani hogy valahogy párnapig tugyak neki adni valamiket még nem lesz pénzem a gyogyszere mit tegyek adigis doktor nő !!!!!!

Kedves Gabi!

Egy ilyen fiatal kutyus esetében sajnos a hasmenés és a hányás is igen komoly állapothoz vezethet, ezért az alábbiakban javasoltak ellenére is azt javasolnám, hogy amennyiben nem javul a kutyus állapota, esetleg rosszabbodna (például parvovírus okozta vérzéses bélgyulladás) feltétlenül keresse fel állatorvosát, esetleg próbáljon részletfizetést kérni.
Amit otthon tehet, hogy nagyon sok folyadékot ad a kutyusnak, mivel a hányással és a hasmenéssel is sokat veszít az eb. Adjon tiszta vizet, szőlőcukros vizet és akár húsleves levét is.
A hasmenés kezelésére adagoljon 3x2 szem emberi széntablettát és adhat probiotikumot is, például az emberi Normaflore-t.
Ha a kutyus még nem kapott féreghajtást, akkor most azt is érdemes lenne adni. Erre állatgyógyászati készítményt állatpatikában vásárolhat.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
A segítségét szeretném kérni. Van egy 9 hetes mini yorkim, akinek 2 hete ment a hasa. Elvittük az állatorvoshoz, ahol kapott az első alkalommal orvosi szént, és 3 injekciót. Majd még 2 napig vissza kellett vinni és újabb 3 injekciót kapott mindkét alkalommal. Azt mondta az állatorvos, hogy időben vittük, különben el kellett volna altatni. Két napig minden rendben volt és a szokásosat (kölyök kutyának való minőségi száraz tápot) kapott enni, mégis a harmadik napon megint ment a hasa a kutyusnak. Próbáltunk neki vízbe áztatott zsömlét, kenyeret adni, hátha meg fogja a kutyus hasát. De egyáltalán nem így lett. Mire haza értem ma a munkából a 9 óra alatt 8 helyen volt látható a hasmenése jele. Ez elég komoly gondra utalhat. Olvastam már a válaszaiban a szőlőcukros vizet, a napi 2x2 emberi széntablettát és a normaflore ampullát. De mivel ott egy éves kutyára volt írva, gondoltam megkérdezem, hogy mi a teendő a 9 hetes kiskutyám esetében. Rá ugyanúgy érvényesíthető lenne az ott leírt tanácsa? Szegény kiskutyám (Bogyó)nagyon lehangolt, alig mozog, sokszor nyüszít, pedig mellette vagyunk, alig játszadozik és inni is alig akar. Mit tegyek doktornő? Nagyon aggódom szegény miatt. A válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel: Zsani

Kedves Zsani!

A normaflore-t adagolhatja napi 2x1/2 ampulla mennyiségben. A szőlőcukros víz természetesen ugyanúgy adható, mint nagyobb kutyusnak is.
A széntablettából 3x1/2 szemet javasolnék.
Ha viszont ennyire rosszul van a kutyus akkor nem biztos, hogy ez az otthoni kezelés elegendő lesz. Mivel jön a hétvége én inkább azt javasolnám, hogy mutassák meg a kutyust ismét állatorvosnak, mert egy kis yorkinak sokkal kevesebb tartaléka van és hajlamosabb a hirtelen állapotromlásra.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő !
Van egy 11 hónapos amerikai staffordshirem , péntek óta megy a hasa, adtam neki szén tablettát de nem hatot, ma reggel pár csepp vér is távozott mikor intézte a dolgát. Nagyon meg ijedtem , étvágya van ,iszik is , nem hány. Gyanakodhatok parvo virussra? oltásai megvannak , vagy vérezhet a sok hasmenéstöl? Hivtam az ügyeletet a doktor ur azt mondta adjak neki Bolus Adstringenst most kapott 3 szemet. Nem sok vér távouik de pár cseppet észre vettem az ürülékébe, tegnap egy alkalommal normális volt a széklet de utána éjjel 2 X is le kellet vigyem és ez megy 2 napja. Ön szerint mi lehet ez illetve mivel próbálkozzak? válaszát előre is köszönöm!

Kedves User!

Én úgy vélem inkább bakteriális eredetű hasmenéssel van dolgunk, aminek a kezelésére antibiotikum adagolása a szükséges. Mivel minden antibiotikum vényköteles ezért állatorvosukat fel kell keresni.
Amit otthon tehetnek még az állapot javítására, hogy probiotikumokat adnak a bélflóra helyreállítására, például az emberi Normaflore is megteszi, amiből egy ampulla a kutyus napi adagja.
A vér feltehetően a hasmenés okozta nyálkahártya károsodásból adódik.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia